Americanii declanșează războiul împotriva TikTok. Cine nu mai are voie să o folosească, este lege

Anca Manolica 25.12.2022, 15:24
Americanii declanșează războiul împotriva TikTok. Cine nu mai are voie să o folosească, este lege

Conform proiectului de lege bipartizan de cheltuieli care a fost adoptat vineri, 23 decembrie, de ambele camere ale Congresului american, TikTok va fi interzis pe dispozitivele guvernamentale, subliniind îngrijorarea tot mai mare cu privire la populara aplicație de partajare video deținută de compania chineză ByteDance.

Americanii declanșează războiul împotriva TikTok

O propunere de a interzice angajaților federali să folosească aplicația chineză TikTok pe dispozitivele guvernamentale pare să devină lege, amenințând să dea o lovitură reputației companiei și să sperie agenții de publicitate, chiar dacă nu va afecta mulți utilizatori, au declarat experții. Proiectul de lege trebuie, însă, să fie semnat de președintele Joe Biden.

Măsura este cel mai recent efort al SUA de a lua măsuri drastice împotriva popularei platforme de socializare, care a fost subiectul unei serii de interdicții de stat recente și al unei anchete de lungă durată privind securitatea națională a SUA, din cauza temerilor că aplicația ar putea fi folosită de guvernul chinez pentru a cenzura conținutul sau pentru a spiona americanii.

Deși nu se așteaptă ca noua interdicție federală să afecteze în mod semnificativ cei aproximativ 130 de milioane de utilizatori americani ai TikTok, experții consultați de Reuters au declarat că măsura ar putea afecta reputația companiei, ceea ce ar putea, la rândul său, să sperie agenții de publicitate valoroși.

„Asta este ceea ce TikTok riscă masiv: ca această (lovitură) de reputație a brandului să aibă un impact asupra monetizării veniturilor globale pe care le poate obține.”, a declarat Eunice Shin, partener la firma de strategie de brand Prophet.

Americanii declanșează războiul împotriva TikTok
Americanii declanșează războiul împotriva TikTok

Ce a transmis TikTok

TikTok a declarat într-o declarație că este „dezamăgită de faptul că Congresul a trecut la interzicerea TikTok pe dispozitivele guvernamentale – un gest politic care nu va face nimic pentru a promova interesele de securitate națională – în loc să încurajeze administrația să își încheie revizuirea securității naționale”.

Citește și: TikTok, în vizorul FBI: cât de periculoasă este aplicația folosită de milioane de români

Interdicția a fost inclusă într-o masivă măsură omnibus de finanțare a operațiunilor guvernamentale americane, care ar trebui să fie votată în această săptămână și apoi trimisă președintelui Joe Biden pentru a fi semnată. Proiectul de lege acordă Biroului de management și buget al Casei Albe 60 de zile „pentru a elabora standarde și orientări pentru agențiile executive care să solicite eliminarea” TikTok de pe dispozitivele federale.

Multe agenții federale, inclusiv Casa Albă și departamentele de Apărare, Securitate Internă și de Stat, au interzis deja TikTok de pe dispozitivele deținute de guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...