America, cu ochii pe China pentru a nu ajuta Rusia în război. Avertismentele dure ale SUA și UE au dat roade până acum

Beatrice Dumitru 03.05.2022, 14:58
America, cu ochii pe China pentru a nu ajuta Rusia în război. Avertismentele dure ale SUA și UE au dat roade până acum

China a făcut din Rusia o parte cheie a strategiei sale de politică externă pentru a contracara Occidentul. În urmă cu aproape două luni, SUA avertizau că Rusia a cerut ajutorul Chinei pentru a putea continua războiul declanșat în Ucraina. UE și Statele Unite au reacționat și au avertizat Beijingul că va suporta consecințele, dacă se va implica în conflictul ruso-ucrainean.

SUA sunt cu ochii pe China

China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale fără precedent impuse Moscovei, declarând în același timp că nu va ajuta Ruisa să scape de acestea. De asemenea, volumul comerțului dintre Moscova și Beijing a crescut în primul trimestru, iar în februarie cele două au declarat un parteneriat „fără limită”.

La două luni după ce a avertizat că Beijingul ar putea să ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, înalți oficiali americani spun că, până acum, țara asiatică nu a oferit Moscovei nici sprijin militar și nici economic, o evoluție binevenită în relația tensionată dintre SUA și China. Chiar și așa, oficialii americani au declarat că rămân precauți cu privire la sprijinul de lungă durată al Beijingului pentru Rusia, scrie Reuters.

America, cu ochii pe China pentru a nu ajuta Rusia în război. Avertismentele dure ale SUA și UE au dat roade până acum
Schimburile comerciale dintre Rusia și China au crescut în primul trimestru.

Joe Biden, vizită în Asia

Pe lângă faptul că nu susține în niciun fel războiul Rusiei, China a evitat să încheie noi contracte între rafinăriile de petrol de stat și Moscova, în ciuda reducerilor mari primite. În martie, grupul chinez de stat Sinopec a suspendat discuțiile despre o investiție majoră în petrochimie și o afacere de comercializare a gazelor în Rusia.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat săptămâna trecută Comisiei de Relații Externe a Senatului că „deocamdată nu vedem un sprijin semnificativ din partea Chinei pentru acțiunile militare ale Rusiei”.

Președintele Joe Biden se pregătește pentru o călătorie în Asia la sfârșitul acestei luni, în timp ce administrația sa urmează să lanseze prima strategie de securitate națională despre apariția Chinei ca mare putere. Liderul de la Casa Albă va vizita Tokyo și Seul, în prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte, una care nu va include o oprire în China. El se va întâlni și cu lideri indieni și australieni, în timpul unei întâlniri „Quad” la Tokyo.

Urmăriți Impact.ro și pe