Amenzile rutiere vor putea fi verificate online. Șoferii primesc acces la istoricul sancțiunilor, care sunt condițiile

Mihnea Tălău 10.01.2023, 11:04
Amenzile rutiere vor putea fi verificate online. Șoferii primesc acces la istoricul sancțiunilor, care sunt condițiile

Șoferii vor avea posibilitatea să își verifica online istoricul sancțiunilor rutiere, direct pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). O legea în acest sens a fost publicată recent în Monitorul Oficial și devine aplicabilă din luna aprilie a acestui an.

Noua lege aplicabilă din luna aprilie

Potrivit Legii 385/2022, publicată pe 3 ianuarie în Monitorul Oficial nr. 2, modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, conform acesteia, titularii permiselor de conducere au dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice atât de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, cât și de la orice structură de Poliție Rutieră.

Din luna aprilie, șoferii își vor putea verifica istoricul sancțiunilor rutiere și online. Această măsura se va aplica în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 3 aprilie 2023.

E oficial: scade vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere. Categoriile pentru care se aplică noua lege

Până acum, legea prevede că titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obțină, personal, la sediul poliţiei rutiere din judeţul care îl are în evidenţă, informaţii cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate.

Începând din luna aprilie, orice posesor de permis românesc poate solicita obținerea istoricului de sancțiuni aplicate sau nu – istoric alb – ca urmare a încălcării regulilor rutiere în trafic.

Pașii de urmat pentru eliberarea istoricului de sancțiuni rutiere

În prezent, se pot primi prin e-mail solicitările cetățenilor pentru eliberarea istoricului de sancțiuni rutiere, însă primirea documentului se face personal la ghișeu.

Pentru a intra în posesia istoricului sancțiunilor rutiere sunt mai mulți pași de urmat. După ce solicitantul completează cererea o trimite online prin e-mail sau o depune direct la sediul unității de poliție.

Cererea este procesată și soluționată la nivelul unității de poliție, după care, persoana în cauza intră în posesia istoricului de sancțiuni, în mod direct, la sediul unității de poliție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...