Amenzi usturătoare pentru apelurile false la 112. Ce schimbări apar după cazul Caracal

Ciprian Ioana 02.10.2019, 16:34
Amenzi usturătoare pentru apelurile false la 112. Ce schimbări apar după cazul Caracal

Cazul Caracal a readus în atenție problema apelurilor false la 112 și pe cea legată de vânzarea cartelelor prepay oricui, fără buletin. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență cu schimbări majore, iar documentul a primit acum votul în prima Cameră sesizată.

Autoritățile au vrut să dea impresia că pregătesc schimbări importante după cazul Caracal. Pentru ca tragedia de acolo să nu se mai repete, Guvernul a spus că va reglementa mai dur apelurile false la 112, dar se va ocupa și de cartelele prepay.

A și acționat în consecință. A adoptat, peste vară, o Ordonanță de Urgență care prevede creșterea amenzilor pentru persoanele care cer ajutor la 112, fără să se afle într-o situație de pericol. Mai mult, Guvernul a stabilit că, din 2020, cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul.

Actul normativ a mers în Senat, prima Cameră sesizată. Acolo unde a suferit modificări.

Amenzi usturătoare pentru apelurile false la 112

Cresc amenzile pentru cei care suna abuziv la 112

Din Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern și trecută prin votul Senatului au dispărut, însă, mai multe prevederi.

Senatul a aprobat, miercuri, creşterea cuatumului amenzilor pentru apelurile false la 112 de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei. Pe de altă parte, însă, amendamentul prin care cartelele prepay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul a fost exclus din proiect.

Forma adoptată de Senat prevede următoarele sancțiuni:

„a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, cu amendă de la 500 la 1.000 de lei

b) alertarea falsă a agenţiilor specialziate de intervenţie, cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 de lei”

Prevederea care-i obliga pe operatori să le ceară clienților datele de identificare înainte să le vândă cartele prepay nu a fost admisă. Amendamentul a fost respins în cadrul comisiei de apărare din Parlament

De precizat că Senatul a fost prima Cameră sesizată, însă for decizional este Camera Deputaţilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI