Amenzi uriașe pentru șoferii care aruncă țigara pe stradă. Legea a intrat în vigoare

Redacția IMPACT 02.03.2020, 13:45
Amenzi uriașe pentru șoferii care aruncă țigara pe stradă. Legea a intrat în vigoare

Noi schimbări în Codul Rutier! O nouă lege care a intrat deja în vigoare prevede amenzi drastice pentru șoferii care aruncă țigări sau chiștoace pe stradă. Fapta se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni fiind la fel de gravă precum adresarea de injurii sau precum neechiparea autovehiculu cu anvelope specifice anotimpului.

Ce amendă riscă șoferii care aruncă țigara pe stradă

Codul Rutier prevede amenzi uriașe pentru conducătorii vehiculelor auto care transforma strada în scrumieră. Mai exact, cei prinși de polițiștii rutieri că aruncă mucuri de țigară sau alte resturi de pe geamul mașinii riscă o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă, potrivit Antena 3.

 „O minibombă chimică. Asta sunt chiştoacele, pentru că în ele se concentrează fumul provocat de arderea frunzelor din tutun și rămân particule de 10 microni, care au arsenic, cadmiu, plumb… Aceste chiştoace şi mai ales partea de filtru se dizolvă atât în lichide, în apa din pământ, ne afectează sănătatea prin dizolvarea substanțelor chimice în pământ”, susține medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

cod rutier, amenda, soferi, tigari
Ce amendă riscă șoferii care aruncă țigara pe stradă

Momentan, în primă fază, Poliția Rutieră a demarat o acțiune de înștiințare prin care informează șoferii cu privire la amenzile pe care le pot primi dacă aruncă chiștoace de țigări pe jos. În acest sens, mai mulți agenți din toată țara au oprit șoferii pentru a le aduce la cunoștință aceste aspecte. Amenzile vor fi acordate în trafic la fel care orice altă contravenție săvârșită de șoferi și pedepsită de polițiști, conform legii.

Campania „Nu arunca chiștoace. Strada nu e scrumieră” a fost inițiată de reprezentanți ai societății civile din dorința de a educa românii să renunțe la un obicei care are implicații mai mari decât ar crede cei care-l practică.

România se află pe locul al șaptelea în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului, înaintea unor țări ca Danemarca, Grecia, Elveția sau Lituania, potrivit raportului independent ”Scala politicilor de control al consumului de tutun”.

Urmăriți Impact.ro și pe