Amenzi uriașe la spitalele din Neamț. Ce s-a întâmplat după tragedia de la ”Județean”

Ana Anitoiu 01.02.2021, 22:02
Amenzi uriașe la spitalele din Neamț. Ce s-a întâmplat după tragedia de la ”Județean”

Au fost date amenzi uriașe în urma unor controale efectuate la spitale din Neamț. Sancțiunile au fost în valoare totală de 62.500 de lei, iar concluziile Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) sunt înspăimântătoare. Iată ce s-a întâmplat după tragedia de la ”Județean”, petrecută în urmă cu trei luni, ce s-a soldat cu 10 morți.

Ce s-a întâmplat după tragedia de la ”Județean”, în spitalele din Neamț

Potrivit unui raport întocmit de ISU Neamț în urma unor controale, pacienții care sunt internați în acest județ sunt expuși unor riscuri majore, la aproape trei luni după ce la Județean a izbucnit un incendiu ce a omorât zece oameni. Controalele s-au desfășurat între 19 și 29 ianuarie, la Spitalul Judeţean de urgenţă Piatra Neamţ – cel la care s-a petrecut tragedia, Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae Roman, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Bisericani, şi unităţile din oraşele Bicaz, Roman şi Târgu Neamţ.

Care a fost cea mai importantă neregulă, din 72 ce au fost constatate? Funcționarea spitalelor fără o autorizație de securitate la incendiu. ”Sunt necesare în unele cazuri o serie de documente în timp ce în alte cazuri se impune realizarea unor instalaţii“, se arată în raportul ISU Neamţ.

Amenzi uriase la spitalele din Neamt. Ce s-a intamplat dupa tragedia de la Judetean
Imagine de dupa izbucnirea incendiului de la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt

Ce amenzi au dat. Un spital a primit o sancțiune de 50.000 de lei

O amendă uriașă, în valoare de 50.000 de lei, a fost dată pentru Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean, pentru că nu există instalaţii cu rol în securitatea la incendiu în clădire. Tot la acest spital din Piatra Neamţ a fost dată o amendă de 5.000 de lei, pentru neverificarea instalaţiilor electrice interioare periodic.

O altă amendă de 5.000 de lei a fost dată la spitalul Județean, deoarece instalaţiile cu rol în securitatea la incendiu, hidranţii interiori, nu erau menţinuţi în stare de funcţionare la parametrii necesari. Pentru același motiv a fost sancționat cu 2.500 de lei și Spitalul Orăşenesc Târgu Neamț.

Neregulile constatate în spitale ce pot provoca tragedii

Angajații ISU care au făcut controalele la spitalele din Neamț au raportat că la Spitalul Judeţean şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu există indicatoare standardizate şi iluminat de securitate pentru evacuare. În plus, la toate unitățile inspectate, instalațiile necesare în caz de incendiu nu funcționează așa cum ar trebui.

”Nu a fost realizată echiparea cu instalaţii de detectare/semnalizare a incendiilor, la construcţiile de sănătate care adăpostesc peste 100 de persoane şi cu paturi de spitalizare staţionare, având în vedere şi evaluarea riscului de incendiu prin care a fost stabilită obligativitatea echipării cu aceste instalaţii pentru a se atinge pragul de acceptabilitate a nivelului riscului de incendiu (Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Roman“, a arătat raportul ISU.

Cea mai înspăimântătoare neregulă constatată de ISU

Cea mai înspăimântătoare concluzie din raportul ISU este cea referitoare la instalaţiile electrice. Conform cadrelor ISU, unele circuite sunt suprasolicitate, deoarece există un număr mare de consumatori. În plus, unele tablouri electrice sunt uzate, iar siguranțele electrice folofiste nu sunt în regulă. ”Județeanul” nu are sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea tuturor pacienţilor şi a personalului.

”(Instalațiile electrice, n.r.) Nu sunt verificate periodic de firme specializate, unele circuitele sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de consumatori, iar o parte din tablourile electrice sunt uzate fizic şi moral, siguranţele electrice utilizate fiind în mare parte nestandardizate, decalibrate sau supradimensionate“, mai arată raportul ISU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...