Amenzi de până la 2500 de lei! Pentru această greșeală banală riști să primești o sancțiune usturătoare, după 15 iunie

Raluca Juncu 16.06.2020, 13:19

Deși starea de alertă a venit cu mai multe relaxări ale restricțiilor impuse de autorități în timpul stării de urgență, există anumite reguli impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență care necesită aplicarea unor sancțiuni pentru nerespectarea lor.

Sancțiuni impuse de autorități, pe perioada stării de alertă

Renunțarea treptată la anumite măsuri implementate de autorități pentru a preveni și a limita infecția cu coronavirus a impus adoptarea unora noi. Spre exemplu, purtarea măștii în spațiile închise a devenit obligatorie începând cu 15 mai 2020.

Persoanele care nu poartă masca în spațiile închise riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Persoanele care nu poartă masca în spațiile închise riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, dar nici nu a scăzut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare, adică unele dintre restricţiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. (…) După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă”, a spus Klaus Iohannis la începutul acestei luni.

Regula privind purtarea măștii se aplică și pentru centrele comerciale care s-au redeschis începând de ieri, 15 iunie, ca parte a măsurilor din al treilea val de relaxare. Persoanele care nu respectă această regulă riscă sancțiuni care sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Valorile stabilite sunt cuprinse în Legea 55/2020, privind starea de alertă.

În total, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 107 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 134.700 de lei.

Ce trebuie să faci dacă primești amendă pentru nepurtatul măștii?

În situația în care nu ai avut masca la tine într-un centru comercia și ai fost sancționat de către autorități, poți plăti jumătatea din amenda aplicată de agentul constatator în termen de 15 zile de la data aplicării acesteia.
Executivul condus de Ludovic Orban a adoptat marți hotărârea de prelungire a stării de alertă, care va merge apoi spre aprobare, în Parlament. Guvernul poate prelungi starea de alertă pentru încă 30 de zile, în ciuda faptului că social-democrații care dețin majoritatea în Parlament, solicită ca această să nu fie aprobată pe o perioadă mai mare de 15 zile.

Urmăriți Impact.ro și pe