Amenzi colosale pentru românii care fac această greșeală cu voucherele de vacanță. Mare atenție, riști să rămâi fără mulți bani

Mihnea Tălău, Iancu Andreea 28.04.2023, 17:54
Amenzi colosale pentru românii care fac această greșeală cu voucherele de vacanță. Mare atenție, riști să rămâi fără mulți bani

Angajații din instituțiile de stat primesc în acest an voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei brut. O greșeală pe care o fac mulți dintre ei îi poate pune în ipostaza de a fi nevoiți să plătească amenzi de zeci de mii de lei.

Amenda pentru comercializarea voucherelor de vacanță este de 26.600 de lei

Astfel, vânzarea voucherelor, care nu pot fi folosite decât de titular, le poate aduce o imensă gaură în buzunare.

Trebuie știut că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

În principiu, tichetele de vacanță nu pot fi folosite decât pentru ceea ce reprezintă, respectiv pentru vacanțe. Aici vorbim despre pachete complete, adică despre cazare, transport, mâncare, agrement, tratament balnear, etc.

Anul din care vor avea și angajații de la privat vouchere de vacanță. S-a depus proiectul de lege

Cum se folosesc voucherele de vacanță

Odată ce voucherele de la angajator sunt primite, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță.

Apoi, acesta verifică dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește cu cu cardul. Valoarea totală este de 1450 de lei.

Tichetele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care sunt emise. Trebuie să ştiţi că tichetele de vacanţă se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută de angajator în momentul în care este acordat voucherul.

Trebuie să mai ştiţi că voucherele de vacanţă pot fi folosite doar la unităţi HoReCa din România, iar prin impunerea acestora, autorităţile mizează pe posibilitatea ca „românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...