Ambasadorul Rusiei la București spune bancuri cu Stalin și Churchill în timp ce Ucraina este bombardată

Ioana Bucur 23.03.2022, 14:52
Ambasadorul Rusiei la București spune bancuri cu Stalin și Churchill în timp ce Ucraina este bombardată

În ziua 28 a războiului, a apărut primul interviu acordat de Valeri Kuzmin pentru presa din România. Înainte de a începe discuția cu jurnaliștii, ambasadorul Rusiei la București a ales să spună un banc cu Stalin și Churchill. În timp ce ambasadorul se amuză, bombardamentele continuă în țara vecină. Diplomatul a vorbit și despre negocierile dintre cele două state și despre cine ar trebui să reprezinte, de fapt, Ucraina la aceste întâlniri.

Bancul cu Stalin și Churchill spus de Ambasadorul Rusiei la București

Insistența jurnaliștilor de la Libertatea a dat rezultate, ei reușind să primească un interviu, față în față, cu Valeri Kuzmin, Ambasadorul Rusiei la București. Întâlnirea de marți, 22 martie, a durat doar o oră și a început cu un banc legat de război.

Marți, 22 martie 2022 era cea de-a 27-a zi a războiului din Ucraina. În timp ce țara vecină era bombardată, de la București, ambasadorul Rusiei a ales să spună un banc cu Stalin și Churchill, probabil un indiciu asupra modului în care urma să decurgă discuția sau poate asupra modului în care autoritățile de la Moscova privesc dialogul cu statele care cer încetarea conflictului militar.

„Este un banc legat de război. Spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război mondial, Winston Churchill l-a sunat pe Stalin. Stalin ridică receptorul și undeva, la Kremlin, are loc următorul dialog: „Niet!”, „Niet!”.

Stalin asculta ceva, iar apoi spunea, încă odată: „Niet!”, „Niet!”, „Niet!”, „Da!”, „Niet!”, și încă de două ori „Niet!”. La acea întrevedere a fost prezent și Veaceslav Molotov, ministrul Afacerilor Externe.

La final, Molotov a întrebat: „Tovarășe Stalin, spuneți-mi, vă rog. La ce întrebare a lui Churchill ați răspuns cu da?”. Și Stalin, cu accentul lui georgian, i-a răspuns: „La întrebarea dacă îl aud bine””, le-a spus ambasadorul Rusiei la București jurnaliștilor.

Întrebat dacă are informații cu privire la stadiul în care au ajuns negocierile ruso-ucrainene și cum definește o neutralitate de tipul Suediei pentru țara vecină, răspunsul a început, la fel ca în bancul cu Stalin, cu un „Niet”.

„Niet. Nu am informații. Pot să spun doar un lucru. Echipa de negociere care participă la tratativele cu Federația Rusă nu reprezintă pe nimeni și nu controlează nimic. În ceea ce privește formele de neutralitate, ele vor fi discutate după încheierea acțiunilor militare”, a spus Valeri Kuzmin.

Ambasadorul Rusiei la București spune bancuri cu Stalin și Churchill în timp ce Ucraina este bombardată
Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România

„Opinia din România este dezorientată și nu este vina ei, pentru că nu înțelege multe”

Cât despre persoanele care ar trebui să reprezinte Ucraina la aceste negocieri, ambasadorul rus a afirmat că aceștia trebuie să fie cei care pot controla armata ucraineană și că, în prezent, Kievul nu poate face asta: „Spune ceva pentru publicul larg, altceva prin canalele confidențiale”.

„Zelenski este un actor de comedie. Nu știți ce se întâmplă acolo, Vestul nu a vrut să știe ce s-a întâmplat în Ucraina și nici ce se întâmplă acum. Acolo, conducerea militară făcea din Ucraina o anti-Rusie”, a mai spus ambasadorul.

Valeri Kuzmin susține că nu este surprins de atitudinea anti-război a românilor în condițiile în care, „înainte de începutul operațiunii militare, adică timp de opt ani, în Ucraina s-a desfășurat renașterea nazismului, ceea ce nu era bine văzut în România. Nu este întâmplător faptul că în cadrul vizitei la Moscova a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, din luna februarie, Vladimir Putin a catalogat ceea ce se întâmpla în estul Ucraina drept genocid”.

„Dar, indiferent de ceea ce se întâmplă în Ucraina, în România toată mass-media depinde foarte mult de propaganda din Occident. Și dacă vorbim despre materialele de analiză sau preluări, totul se bazează pe analize și pe surse din Occident.

De aceea, opinia din România este dezorientată și nu este vina ei, pentru că nu înțelege multe. Oamenii nu pot înțelege, pentru că sunt privați de informația adecvată”, a mai spus Kuzmin, potrivit Libertatea.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...