Cresc alocațiile pentru copii: cum explică ministrul Muncii întârzierea plății

Ciprian Ioana 01.04.2019, 05:34
Cresc alocațiile pentru copii: cum explică ministrul Muncii întârzierea plății

Alocațiile pentru copii se majorează de la 1 aprilie. Plata se va face, însă, în luna mai.

Creșterea alocațiilor pentru copii intră în vigoare de luni, 1 aprilie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat pentru Agerpres că plata efectivă se va face în luna mai.

„(…) intră în vigoare alocaţiile majorate pentru copii, dar se primesc în mai. Noile valori vor fi de de 150 lei, respectiv 300 de lei. Drepturile aferente lunii aprilie se plătesc din mai”.

Marius Budăi, ministrul Muncii

Copiii cu vârsta de până la doi ani vor primi 300 de lei, aceeași sumă urmând să fie primită și de copiii cu dizabilități până la vârsta de trei ani.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, alocația este de 150 de lei.

Majorarea alocațiilor, cu întârziere

Ordonanța de urgență care prevede majorarea alocațiilor pentru copii a fost adoptată de Guvern încă din luna februarie. Numai că bugetul de stat a fost promulgat cu întârziere.

Legea bugetului de stat a fost trecută prin Parlament cu întârziere. Apoi, a fost trimisă președintelui Iohannis, însă șeful statului nu a promulgat-o din prima. A retrimis proiectul la Parlament pentru reexaminare, atrăgând atenția că bugetul este construit pe un scenariu fantezist.

„Ca urmare a deciziei Parlamentului României de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat prin Legea bugetului pe 2019, Ministerul Muncii a întocmit proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care a fost aprobat în Guvern. Prin acest proiect am modificat Legea 61/1993 şi Legea 448/2006. Ordonanţa a fost adoptată dar, pentru a putea face plata alocaţiilor, avem nevoie ca domnul preşedinte să promulge legea bugetului de stat. Totuşi, pentru a nu ajunge să fim puşi în imposibilitatea de a aplica această Ordonanţa şi pentru a nu încălca Legea finanţelor publice, am modificat Ordonanţa pe articolul II şi am spus că va intra în vigoare începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare celei la care se promulga Legea bugetului de stat”

Marius Budăi, ministrul Muncii

Cele mai recente date, din februarie, arată că au beneficiat de alocaţie de stat 3.633.782 copii.

Cei mai mulţi sunt din Bucureşti – 330.676 şi județul Iaşi – 180.699.

Pe următoarele locuri sunt județele Suceava – 137.451 şi Bacău – 130.585, potrivit Agenției Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe