Alimentul special care se cultivă numai în România. E vedeta piețelor din Ardeal

Nicu Stan 20.10.2021, 11:02

În România se cultivă un aliment special care nu se mai regăsește niciunde pe glob. De fapt, este vorba de o legumă, care acum este vedeta tuturor piețelor din Ardeal. Cultivarea acestei plante este proiectul unui tânăr care a renunțat la catedra de infromatică pentru a se face agricultor.

Un IT-ist din Alba a renunțat la muncă și s-a apucat de agricultură. Crește una dintre cele mai rare legume din lume

O legumă specială este cultivată în România. Această legumă nu se mai regăsește nicăieri pe glob.

Un întreprinzător din Alba a lăsat catedra de informatică pentru a se dedica agriculturii și cultivă în solariile pe care le are cel mai iute ardei din lume.

Florin Hada si leguma rara pe care o cultiva in Romania
Florin Hada si leguma rara pe care o cultiva in Romania

Bărbatul s-a specializat și în facultatea de Horticultură

Florian Hada, în vârstă de 42 de ani, a renunțat la cariera din învăţământ şi apoi slujba atractivă de IT-ist pentru a se face agricultor. A renunţat la ambele fără să clipească chiar dacă nu ştia dacă noul său proiect şi activitate îi vor aduce vreun ban.

De asemenea, Florin Hada absolvit o a trei facultate, după cea de Filologie şi Informatică, cea de Horticultură, pentru a putea pune mai bine în practică ideile sale din agricultură. Astfel, după cinci ani de activitate a ajuns să cultive şi unele dintre cele mai exotice legume din lume.

Carolina Reaper, cel mai iute ardei din lume

Dintre acestea, vedeta este de departe cel mai iute soi de ardei din lume-Carolina Reaper. Astfel, agricultorul vinde leguma exotică în pieţele din Alba Iulia, împreună cu alte multe produse, cele mai multe din familia plantelor aromatice.

”Iuţeala ardeilor se măsoară pe scara Scoville. Ardeii iuţi clasici, cum ar fi Cayenne, pe care îi găsim de vânzare, au undeva la 10.000-50.000 pe scara Scoville, iar Carolina Reaper are şi până la 2.000.000 de unităţi. Înseamnă că este extrem, extrem de iute, dar nu este nici un risc în a-l consuma, chiar are beneficii. Substanţa pe care o conţine, capsaicina, ajută la circulaţia sângelui, dilatarea vaselor şi are multe alte beneficii”, declară Florian Hada.

https://www.youtube.com/watch?v=Tn1p3Kr_PvI

Cum cresc ardeii Carolina Reaper

În plus, agricultorul susţine că pentru a se obţine o recoltă bună sunt necesare condiţii speciale.

”Dacă i-am cultiva afară, ar creşte la jumătate, faţă de talia pe care o au în solar. Au nevoie de temperaturi destul de mari şi sezonul la noi este mult mai scurt. Deşi mai am fructe pe plantă, nu o să apuce să se coacă toate din cauză că vine frigul. Sunt originari din Mexic, unde este o cu totul altă climă”, amintește Florin Hada.

Cât costă un kilogram de ardei Carolina Reaper

Florin Hada mai spune că soiul mexican de ardei nu este sensibil la boli, însă a avut ca şi dăunători afidele (păduchii plantelor) pe care i-a făcut să dispară cu mămăruţe, care sunt prădători naturali ai acestora.

”Pentru Carolina Reaper nu este o cerere mare, este şi normal, pentru că este un produs de nişă, dar treptat, oamenii au început să îşi dea seama că există în piaţă şi cumpără câte puţin”, spune agricultorul. Preţul ardeilor este de 30 lei kilogramul.

Urmăriți Impact.ro și pe