Alexandru Arșinel, amintiri din vremea războiului. Unde fugea atunci când au venit rușii (Exclusiv)

Andra Daoud 04.03.2022, 20:57
Alexandru Arșinel, amintiri din vremea războiului. Unde fugea atunci când au venit rușii (Exclusiv)

Războiul din Ucraina are ecou și la noi, iar cei care erau născuți în timpul celui de-al doilea Război Mondial au și acum amintiri din acele vremuri. Alexandru Arșinel, în vârstă de 82 de ani, spune că nu credea că istoria s-ar putea repeta și în vremurile actuale, însă ce se întâmplă în Ucraina este cât se poate de real. Ce-și amintește actorul din acea perioadă a istoriei pe care a trăit-o.

Alexandru Arșinel, amintiri din vremea războiului

Actorul este impresionat de evenimentele din țara vecină și susține că războiul izbucnit recent în Ucraina i-a trezit amintiri profunde. Alexandru Arșinel încă se reface după intervențiile medicale suferite la inimă, la finalul anului trecut, și privește cu îngrijorare ce se întâmplă acum în multe dintre orașele din Ucraina. Îndrăgitul actor a dat un interviu pentru Playtech.ro și a declarat că:

Secvențele din diverse orașe ucrainene peste care sună alarma aceea înfiorătoare au fost poate cele mai teribile. Fiindcă ele mi-au retrezit amintiri pe care le credeam demult uitate. Sau atât de bine ascunse, încât să nu mai ajung la ele.”

Alexandru Arșinel era copil atunci când a avut loc cel de-al doilea Război Mondial, însă își amintește și acum senzația de teamă pe care o avea atunci când avioanele militare treceau pe deasupra casei părintești.

De când aveam cinci sau șase ani și când la vederea vreunui avion zburând peste casa părintească din Dolhasca încercam să ne ascundem. Cel mai des asemenea momente se petreceau când eram la joacă, cu alți copii, și atunci ne adăposteam pe malurile Șoimuzului, râul din imediata apropiere. Nu știu de ce credeam noi că acolo suntem în siguranță. E oribil ce se întâmplă acum în Ucraina, absolut oribil!”, a mai povestit Arșinel.

Alexandru Arșinel, amintiri din vremea războiului. Unde fugea atunci când au venit rușii (Exclusiv)
Alexandru Arșinel era un copil atunci când a trăit pe pielea lui războiul

Actorul care îi ține piept lui Putin

Alexandru Arșinel a ținut să puncteze că, în tot răul, există și un mic motiv de mândrie pentru breasla din care face parte. Și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este tot actor și a jucat în numeroase producții înainte să facă trecerea către politică. Acum îi ține piept cu brio lui Vladimir Putin, în războiul provocat de acesta din urmă.

E important să nu uităm cine ține piept unei asemenea bestii, care nu ține cont de viețile oamenilor, din orice tabăra s-ar afla. Este vorba despre un actor. Amănuntul ăsta mi se pare semnificativ și unul dintre puținele care aruncă o lumina asupra întregii catastrofe ce are loc sub ochii noștri, în ultimele zile! (…)

Asta mă mâhnește cel mai mult. Că există iar amenințarea asta asupra lumii și că totul s-ar putea schimba. Parcă ar fi o sarcină dată, de undeva de sus, ca odată la 70 sau 80 de ani, să se producă asemenea lucruri care sting bucuria vieții, care pot transforma pentru totdeauna destinul unui om”, a mai spus actorul.

Alexandru Arșinel s-a născut în 1939, în comuna Dolhasca, județul Suceava. Ulterior s-a mutat la Iași, unde a fost cooptat în trupa de figuranți a Teatrului Național din oraș. A venit apoi la București, unde a studiat actoria, iar de acolo știe toată lumea ce a urmat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe