Alertă meteo în Grecia: ce transmite Ministerul de Externe de la București

Ciprian Ioana 16.07.2019, 13:07
Alertă meteo în Grecia: ce transmite Ministerul de Externe de la București

O nouă alertă meteo de fenomene extreme a fost emisă pentru Grecia, iar Ministerul de Externe de la București a transmis mai multe avertismente românilor care tranzitează țara sau care sunt în concediu acolo.

Ministerul de Externe de la București informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Grecia că meteorologii eleni au emis o nouă alertă de fenomene meteo extreme.

Avetizarea e valabilă pentru ziua de marți, 16 iulie. În Grecia sunt așteptate ploi torențiale, furtuni și vânt puternic. Alerta meteo vizează inclusiv zonele frecventate de turiști străini, printre care se află și mulți români.

Alertă meteo de fenomene extreme în Grecia

Ministerul de Externe de la București avertizează că zonele afectate sunt, potrivit meteorologilor din Grecia, Insulele Ionice; Epir; vestul Macedoniei; Macedonia Centrală; estul şi vestul Greciei Centrale; Peloponez; Insulele Sporade; Peninsula Attica; Thesalia.

Cetăţenii români care se află în pericol sau au nevoie de ajutor pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 şi +302106744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Grecia, lovită recent de o furtună puternică

Peninsula Halkidiki a fost lovită, săptămâna trecută, de o tornadă puternică. Vântul puternic și ploile torențiale au luat copacii pe sus, au dărâmat terase și au avariat zeci de mașini.

Bilanțul prezentat de autoritățile elene arăta că șapte persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite. Printre persoanele decedate se află și doi români.

În ziua furtunii violente era prezent în Grecia și actorul Mihai Bobonete care povestea pe Facebook că a fost la un pas de moarte.

Nenorocire, așa ceva am mai văzut cu ochii mei la Făcăieni, prin 2000 și puțin, când împreună cu finul meu am fost luați pe sus de prima tornadă făcută publică de pe la noi. Aici, în Grecia, am fost la un pas să o mierlim, pentru că tot insistam să stăm pe terăsuca aia și să vedem ce se aude ca un șuierat așa… În ultima secundă ne-am ridicat și ne-am adăpostit. Horror a fost, vânt cu peste 120 km/h, ploaie extremă, copacii căzuți, acoperișuri smulse, garduri căzute, mașini luate pe sus, plaja nici nu zici că a fost…”, povestea actorul pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe