Alertă de ultimă oră: ANM a emis un cod roșu de vreme severă, trei județe sunt afectate

Beatrice Dumitru 19.01.2023, 15:16
Alertă de ultimă oră: ANM a emis un cod roșu de vreme severă, trei județe sunt afectate

Avertizări meteo în țară de cod roșu, portocaliu și galben de viscol și precipitații abundente. Meteorologii au emis o avertizare cod roșu de vânt puternic și vijelii la munte, valabilă pentru trei judeţe, în tmp ce alte zone sunt vizate de precipitații abundente pentru care sunt în vigoare cod portocaliu și cod galben.

Cele trei județe aflate sub cod roșu

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează Administrația Națională de Meteorologie, care anunță vijelii puternice, cu rafale de peste 145km/h.

Potrivit ANM, avertizarea meteo este valabilă până joi la ora 17:00 și vizează zonele de munte din județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, în zona de munte, la altitudini de peste 1800 m, unde se vor înregistra intensificări puternice ale vântului.

Alertă de ultimă oră: ANM a emis un cod roșu de vreme severă, trei județe sunt afectate
Avertizări meteo pentru precipitații abundente.

De asemenea, meteorologii au prelungit joi avertizările de viscol și precipitații emise miercuri și, astfel, în Carpații Meridionali este în vgoare o avertizare Cod portocaliu de viscol și precipitații abundente la peste 1700 de metri altitudine.
Prin acumulare se vor înregistra cantități de peste 50-70 l/mp. La început vor predomina ploile, iar pe parcursul zilei de vineri, în general la altitudini de peste 1200 m, va ninge și local se va depune strat consistent de zăpadă.

Avertizări de cod portocaliu și cod galben

Pentru zona montană și partea de nord a Olteniei, meteorologii au emis un Cod galben de precipitații și intensificări ale vântului. Cantitățile de precipitațiile vor fi între 525 și 40 de litri/mp. La altitudine mare precipitațiile vor fi mixte.

Începând de vineri, 20 ianuarie, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea cu viteze de până loa 65 de km/oră, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăși 70-90 km/oră, viscolind și spulberând zăpada. Avertizarea este în vigoare de joi de la ora 14.00 până vineri la ora 20.00

Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea cu viteze de până loa 65 de km/oră, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăși 70-90 km/oră, viscolind și spulberând zăpada, iar avertizarea este valabilă până vineri, 20 ianuarie la ora 20.00.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...