Aleksandr Lukașensko a vorbit despre un război în Belarus. El a ordonat crearea unui comandament la granița cu Ucraina

Beatrice Dumitru 27.05.2022, 13:49
Aleksandr Lukașensko a vorbit despre un război în Belarus. El a ordonat crearea unui comandament la granița cu Ucraina

Belarusul este un aliat important al Rusiei, care a găzduit pe teritoriul său soldații Moscovei, permitându-i lui Vladimir Putin să lanseze războiul din Ucraina. După ce a mobilizat o parte din trupele beloruse la granița de sud cu țara vecină, Aleksandr Lukașenko a anunțat crearea unui comandament special care să apere această zonă și a vorbit despre presiunea militară la care va fi supusă țara sa de către NATO.

Comandament la granița cu Ucraina

Minskul a declarat la începutul acestei luni că intenționează să desfășoare trupe pentru operațiuni speciale în trei zone din apropierea graniței cu Ucraina. Orice acumulare de forțe ale Belarusului în apropierea graniței va întinde și mai mult armata Ucrainei, în timp ce aceasta se apără împotriva atacurilor rusești concentrate asupra regiunii Donbas, la sute de kilometri spre est.

Acum, liderul belorus Aleksandr Lukașenko a ordonat crearea unui nou comandament militar care să controleze sudul țării, la granița cu Ucraina. El a spus că propunerea pentru formarea comandamentului a fost făcută anul trecut, dar trebuie înființat imediat, relatează Reuters.

S-a deschis un nou front și nu putem să nu-i acordăm atenție. Chiar înainte de a crea acest comandament, astăzi suntem obligați rapid, pe fugă, să stabilim apărarea granițelor noastre sudice”, a declarat Aleksandr Lukașenko la o întâlnire cu oficialii Ministerului Apărării.


„Belarusul va fi supus presiunii militare”

Aleksandr Lukașenko a mai spus că NATO va intensifica presiunea asupra Belarusului prin desfășurarea de trupe în țările vecine, Polonia, Lituania, Letonia, din cauza tensiunilor din Ucraina și din acest motiv a decis să creeze acest comandament separat, care va acționa doar „în timp de război”.

În situația actuală, trupele beloruse trebuie să fie pregătite ca niciodată până acum să răspundă în mod adecvat oricăror atacuri militare asupra Belarusului”, a spus președintele, potrivit TASS.

Aleksandr Lukașenko, ultimul dictator al Europei, s-a plâns de luni de zile că țările NATO adună soldați în apropierea granițelor sale și de aceea mărește volumul și intensitatea propriilor exerciții militare ca răspuns.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei și i-a permis să-și lanseze invazia din nordul Ucrainei de pe teritoriul său, dar a precizat că forțele sale armate nu vor lua parte la ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în țara vecină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...