Aleksandr Lukaşenko, avertisment pentru preşedintele Ucrainei. „Va trebui să capituleze dacă refuză să facă asta”

Andra Daoud 17.03.2022, 19:50
Aleksandr Lukaşenko, avertisment pentru preşedintele Ucrainei. „Va trebui să capituleze dacă refuză să facă asta”

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a lansat un avertisment pentru președintele Ucrainei, în contextul în care negocierile pentru pace au avansat considerabil în ultimele zile. Lukașenko a spus că Volodimir Zelenski ar trebui să ajungă la un acord cu Vladimir Putin pentru că, în caz contrar, ar putea să fie nevoit să capituleze. Ce a transmis despre implicarea Belarusului în război.

Aleksandr Lukaşenko, avertisment pentru preşedintele Ucrainei

Lukașenko este de părere că Ucraina ar trebui să accepte varianta propusă de Rusia la negocieri, iar Volodimir Zelenski să semneze cât mai repede acordul cu Vladimir Putin. Președintele Belarusului a făcut declarații în contextul în care negocierile pentru pace dintre Rusia și Ucraina au evoluat în ceea ce privește redactarea unui tratat de pace în 15 puncte.

Rusia propune Ucrainei – şi ştiu aceasta sigur – o variantă de acord absolut acceptabilă. Şi este încă posibil astăzi ca Ucraina şi Rusia să ajungă la un acord, iar Zelenski să semneze acest acord cu Putin. Dacă Zelenski nu va accepta, credeţi-mă, el va trebui să semneze un act de capitulare în scurt timp”, a declarat Lukaşenko, într-un interviu pentru postul de televiziune japonez TBS.

Lukașenko a mai ținut să puncteze că „Rusia nu va pierde acest război”, dar și că țara sa nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina.

Sunt practic convins că nu va trebui să luptăm cu Ucraina. Occidentul nu va reuşi să ne implice în acest conflict. Avem suficientă inteligenţă pentru a nu ne implica în acest conflict”, a spus Lukaşenko.

Aleksandr Lukaşenko, avertisment pentru preşedintele Ucrainei. „Va trebui să capituleze dacă refuză să facă asta”
O nouă rundă de negocieri pentru pace a avut loc miercuri

În ce condiții și-ar retrage Rusia trupele din Ucraina

O nouă rundă de negocieri pentru pace a avut loc miercuri, între reprezentanții Rusiei și ai Ucrainei. Rusia susține că și-ar retrage trupele din Ucraina, dacă guvernul de la Kiev își limitează capacitățile militare și își declară neutralitatea. Propunerea discutată miercuri ar implica și renunțarea guvernului de la Kiev la aderarea la NATO. Moscova mai vrea ca Ucraina să nu găzduiască baze militare străine sau armament pe teritoriul său.

Aceasta (neutralitatea Ucrainei) este într-adevăr opțiunea care este discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei.

Ucraina a specificat anterior că va refuza această condiție impusă de Moscova. Un consilier al lui Volodimir Zelenski a declarat că orice acord de pace ar implica retragerea trupelor ruse din Ucraina și eliberarea imediată a teritoriilor ocupate de la începutul invaziei. Ucraina rămâne însă sceptică în ceea ce privește intenția lui Putin de a înceta conflictul și de a ajunge la un acord.

 

Urmăriți Impact.ro și pe