Americanii își aleg liderul pentru următorii 4 ani. Există deja primele semnale despre numele noului președinte al Statelor Unite. Televiziunile de peste Ocean încep să ofere informații despre cine ar fi câștigător, potrivit mai multor sondaje. Cert este că pe 3 noiembrie sau o zi mai târziu, visul multor americani s-ar putea împlini.
America fierbe. În cea de-a treia zi a lunii noiembrie, cel mai cunoscut popor de pe planetă își va cunoaște destinul pentru următorii patru ani. Așa cum s-a întâmplat în aproape întreaga lor istorie, americanii vor alege unul dintre candidații celor două partide mamut al națiunii. Donald Trump, președintele în exercițiu, este locomotiva Partidului Republican, în vreme ce adversarul său este Joe Biden, omul Democraților.
Multe dintre sondajele comandate de diverse entități indică o victorie a lui Joe Biden. Candidatul Partidului Democrat pare să se bucure de încrederea mai multor alegători, însă sistemul de votare este total diferit decât cel european. Numai că precedentele alegeri au arătat ce înseamnă alegerile din SUA. Deși opozanta de atunci a lui Donald Trump, Hillary Clinton era considerată mare favorită, republicanul a ieșit învingător.
Cum a reușit asta? Cei care au urmărit campaniile celor doi au ajuns la un numitor comun. Mesajul lui Trump a ajuns mai bine la americanii nehotărâți, iar aceștia au înclinat balanța în favoarea lui.
Așa că nimeni nu se mai încumetă să afirme cu tărie că unul dintre concurenți va reuși să ajungă președinte înainte de anunțarea rezultatelor oficiale.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Alegerile din SUA au loc simultan cu alegerile pentru Senat și Camera Reprezentanților. Se vor ține și alegerile guvernamentale și legislative în mai multe state. După alegeri, Camera Reprezentanților va redistribui locurile între cele 50 de state pe baza rezultatelor recensământului SUA din 2020, iar statele vor efectua o „re-trasare” a granițelor districtelor legislative (redistricting) ale Congresului și ale statelor.
În majoritatea statelor, guvernatorul și legislativul acestuia conduc redistricting-ul (deși unele state au comisii speciale pentru acest scop) și adesea un partid care câștigă alegerile prezidențiale are un efect coattail (tendința unui lider popular al partidului politic de a atrage voturi pentru alți candidați ai aceluiași partid la alegeri).Prin urmare, partidul care câștigă alegerile prezidențiale din 2020 ar putea câștiga un avantaj semnificativ în trasarea granițelor noilor districte legislative ale Congresului și ale statului, care vor rămâne în vigoare până la alegerile din 2032.
La întrebarea cine va fi câștigător, potrivit mai multor sondaje, răspunsul pare același. Joe Biden ar putea deveni noul lider de la Casa Albă, însă este prematur să vorbim de victoria democratului, mai ales că sistemul din acest an e diferit.
Votul în avans a fost introdus pentru scrutinul din 2020, ceea ce face ca până pe 2 noiembrie 2020, aproape 100.000.000 de americani să-și fi exprimat dreptul constituțional. Cert este că până pe 4 noiembrie, cetățenii Statelor Unite ale Americii vor știi cine le va conduce destinele în următorii 4 ani. Numele marelui învingător e greu de anticipat, deși majoritatea analiștilor îl indică pe candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.