Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 21.00

Elena Avramescu 27.09.2020, 21:11
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 21.00

Avem prezența la vot până la ora 21:00, la alegerile locale 2020. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central a venit cu ultimele date oficiale privind prezența la vot până la această oră. Mai jos aflăm și care sunt orașelefruntașe, unde românii au ieșit în număr mare pentru a-și alege primarul.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 21.00

Potrivit exit-poll-ului de la ora 21:00, Nicușor Dan se pare că este noul primar al Capitalei, după ce a învins-o pe Gabriela Firea, reprezentanta PSD! Diferența dintre cei doi se pare că este de cel puțin 5 procente. Candidatul USR-PLUS a obținut 47,20% din voturi, pe când Gabriela Firea a obținut 39% din voturi.

Potrivit Biroului Electoral Central, prezenţa la vot a fost de 3.910.862. În mediul urban au mers la secţiile de votare 3.911.347 cetăţeni, iar în mediul rural, 4.505.953 au votat până la această oră.

Duminică, 27 septembrie, românii au venit la vot la alegerile locale 2020 pentru a-și vota preferații. Așa că este timpul să vedem prezența la vot până la ora 16.00. Cetățenii României au fost așteptați pentru a-și alege primarii, consilierii locali și consilierii de județ pentru următorii patru ani.

Potrivit Biroului Electoral Central, cetățenii români pot vota, la alegerile locale 2020, pe baza unuia dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaport diplomatic.

Lista actelor în baza cărora pot vota cetățenii români, la alegerile locale 2020, mai conține și pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. În plus, alegătorii pot vota chiar dacă dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, potrivit informațiilor publicate de BEC.

În acest an am avut parte de multe surprize în ceea ce privește lupta pentru locul de edil la Primăria București. Astfel că nume sonore din politică, dar și personalități cunoscute s-au înscris în lupta pentru Primăria Capitalei iar printre candidați se numără actualul primar Gabriela Firea, dar și Nicușor Dan, candidatul Dreptei. Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu luptă cot la cot pentru a avea o șansă.

Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 12.00
Alegeri Locale 2020

”Am depus candidatura pentru cel de-al doilea mandat de primar general. Am făcut-o cu gândul la bucureșteni, ca și prima dată. A văzut că în ultima perioadă se practică gândul la cifre, la abuzuri, la autostrăzi suspendate… Nimeni nu vorbește despre oameni, cred că oamenii sunt cei mai importanți.

Am dovedit atașamentul față de bucureșteni în toți acești ani și cu precădere și în această perioada foarte grea de pandemie. Nu ne putem preface că depășim o perioadă normală, suntem într-un moment sanitar care va aduce o criză economică, de aceea prima mea grijă e să trecem cu bine peste aceasta criză sanitară”, spunea Gabriela Firea.

Alegeri locale în plină pandemie de coronavirus

Cea mai ridicată prezenţă la vot la primul tur al alegerilor locale de după 1989 a fost înregistrată la scrutinul local din 1992 (65%), iar rata de participare cea mai scăzută la primul tur s-a întâlnit la alegerile locale din 2008 (48,81%). Anul acesta este diferit fiindcă alegerile locale se desfășoară într-un singur tur.

Alegerile locale din 2020 sunt și mai speciale din cauza condițiilor în care se desfășoară. De aceea principala grijă a organizatorului este zădărnicirea răspândirii coronavirusului. De aceea, au fost luate măsuri foarte stricte pentru fiecare secție de votare.

Noile reglementări prevăd respectarea următoarele măsuri generale de protecție sanitară:

  • purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
  • asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral: − prin grija primarilor vor fi stabilite, pe cât posibil, circuite separate de intrare și ieșire în sediul secției de votare și în localul de vot, care vor fi marcate corespunzător cu indicatoare;
  • dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.
Urmăriți Impact.ro și pe