Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 20.00

Stan Filon 27.09.2020, 20:14
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 20.00

Avem prezența la vot până la ora 20:00, la alegerile locale 2020! Biroul Electoral Central a venit cu ultimele date oficiale privind prezența la vot până la această oră. Mai jos vom afla și care sunt orașele campioane, unde românii au ieșit în număr mare să-și aleagă primarul.

Prezența la vot până la ora 20.00, mai mică/mare la alegerile locale 2020, față de alți ani

Potrivit Biroului Electoral Central, prezenţa la vot la ora 20:00, cu o oră înainte de încheierea procesului de votare: 44,50 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 38,42%. În Bucureşti, cea mai mare prezenţă este a alegătorilor din categoria de vârstă 45 – 64 de ani, fiind urmaţi de cei din grupa 35 – 44 de ani, de cei de peste 65 de ani, cea mai slabă participare înregistrându-se în rândurile celor de 18 – 24 de ani. Până la ora 20:00, în ţară votaseră 8.141.819 alegători.

Toate partidele politice din România au aruncat în luptă tot ce au avut mai bun pentru alegerile locale 2020. Unii dintre candidați sunt deja la a doua încercare de a deveni primar sau consilier local și speră că de data aceasta să își vadă visul cu ochii.

Prezenta la vot pana la ora 20.00, la alegerile locale 2020

Prezenta la vot pana la ora 20.00, la alegerile locale 2020

Alegeri locale în plină pandemie de coronavirus

Marea bătălie se dă pentru Capitală, acolo unde Alianța USR-PLUS și PNL îl susțin pe Nicușor Dan, iar PSD o are candidată pe actualul primar General, Gabriela Firea. Cel de-al treilea candidat care are șanse să-i seducă din nou pe bucureșteni este Traian Băsescu, fostul președinte al României, dar și fost edil al Bucureștilor. Acesta este susținut de PMP.

Cea mai ridicată prezenţă la vot la primul tur al alegerilor locale de după 1989 a fost înregistrată la scrutinul local din 1992 (65%), în timp ce rata de participare cea mai scăzută la primul tur s-a întâlnit la alegerile locale din 2008 (48,81%). Anul acesta, alegerile locale se desfășoară într-un singur tur!

Alegerile locale din 2020 sunt unele speciale, din cauza condițiilor în care se desfășoară. Principala grijă a organizatorului este zădărnicirea răspândirii coronavirusului. De aceea, au fost luate măsuri foarte stricte pentru fiecare secție de votare.

Noile reglementări prevăd respectarea următoarele măsuri generale de protecție sanitară:

  • purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii BESV, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegații acreditați, personalul de pază, personalul tehnic al BESV, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
  • asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral: − prin grija primarilor vor fi stabilite, pe cât posibil, circuite separate de intrare și ieșire în sediul secției de votare și în localul de vot, care vor fi marcate corespunzător cu indicatoare, − locurile de staționare în sediul secției de votare și în afara acestuia vor fi marcate prin grija primarilor, astfel încât să se asigure menținerea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral;
  • dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.

AEP precizează însă că respectarea aplicării măsurilor respective cade în sarcina Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Sănătății. În plus, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pază și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară. Premierul Ludovic Orban anunța că alegătorii care nu au mască de protecție vor putea primi una din partea staff-ului prezent în secțiile de votare.

Urmăriți Impact.ro și pe