Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 18.00. Au votat 38% dintre românii cu drept de vot

Mirabela Vasile 27.09.2020, 18:01
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 18.00. Au votat 38% dintre românii cu drept de vot

Alegeri locale 2020. Biroul Electoral Central a publicat azi, 27 septembrie, procentajul cu privire la prezența la vot până la ora 18:00. Până acum au votat 6.698.852 de cetățeni.

Alegeri locale 2020. Bătălie acerbă pe fotoliul de la Primăria Capitalei

UPDATE: Până la ora 18:00, au votat 6.698.852 români, adică aproximativ 38,11 %. În mediul urban au votat 3.157.959 de români, iar în mediul rural au ieșit la vot 3.815.130 de oameni. Dintre aceștia, 68.420 persoane au votat cu urnă mobilă, potrivit ROAEP.

Anul acesta a fost plin de surprize în ceea ce privește lupta pentru locul de edil la Primăria București. Nume sonore din politică, dar și personalități cunoscute s-au înscris în lupta pentru Primăria Capitalei. Printre candidați se numără actualul primar Gabriela Firea, dar și Nicușor Dan, candidatul Dreptei. De asemenea, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu luptă cot la cot pentru a avea o șansă. Alte nume cunoscute pe lista candidaților sunt: Florin Călinescu, dar și fostul consilier al Vioricăi Dăncilă, Alexandru Coita.

”Am depus candidatura pentru cel de-al doilea mandat de primar general. Am făcut-o cu gândul la bucureșteni, ca și prima dată. A văzut că în ultima perioadă se practică gândul la cifre, la abuzuri, la autostrăzi suspendate… Nimeni nu vorbește despre oameni, cred că oamenii sunt cei mai importanți.

Am dovedit atașamentul față de bucureșteni în toți acești ani și cu precădere și în această perioada foarte grea de pandemie. Nu ne putem preface că depășim o perioadă normală, suntem într-un moment sanitar care va aduce o criză economică, de aceea prima mea grijă e să trecem cu bine peste aceasta criză sanitară.”, spunea Gabriela Firea.

Alegeri locale 2020. Guvernul a impus reguli de protectie
Alegeri locale 2020. Guvernul a impus reguli de protectie

Alegeri 2020. Regulile pe care le-a impus Guvernul din cauza COVID

În 2020, campania a fost total diferită față de anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. De aceea, participarea la mitingurile electorale a fost drastic limitată. Și votul propriu-zis va fi altfel, pentru că în secțiile de votare vor trebui repectate normele de igienă și de distanțare socială. De altfel, e de așteptat ca acțiunea să dureze mai mult.

Secțiile în care se va desfășura votul trebuie dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Măsura este cuprinsă tot într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.

Alegeri locale 2020. Ce se arată în hotărârea de guvern

-Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediul instituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare. (…)

-În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintele biroului electoral al secției de votare se va asigura că membrii biroului electoral al secției de votare și operatorii de calculator primesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localul de vot, măști de protecție.

-Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măști de protecție și 5 perechi de mănuși.

-Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prin personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare, distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secția de votare.

-Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziua votării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Urmăriți Impact.ro și pe