Alegeri locale 2020. Lista actelor necesare pentru 27 septembrie, ziua alegerilor locale. Pot vota cu pașaportul sau cu permisul?

Elena Avramescu 25.09.2020, 12:38
Alegeri locale 2020. Lista actelor necesare pentru 27 septembrie, ziua alegerilor locale. Pot vota cu pașaportul sau cu permisul?

Mai sunt doar două zile până la alegerile Locale, astfel că trebuie să știți cum puteți vota și ce acte sunt necesare pentru a vă putea asigura prezența la vot. În acest sens, multă lume se întreabă dacă se poate vota cu pașaportul sau cu permisul de conducere. De reținut că doar unul dintre ele este acceptat în secția de votare.

Alegeri locale 2020. Lista actelor necesare pentru 27 septembrie

În principiu, dacă locuiești și votezi în România, este recomandat să ai la tine buletinul, dar acesta trebuie să fie valabil în ziua alegerilor. Dacă nu, poți folosi unul dintre actele și documentele de mai jos, dar nu permisul auto. Din punct de vedere legal, nu este un act acceptat sau nu ar trebui să fie acceptat în secția de votare.

Astfel, în cazul în care te afli pe teritoriul României și vrei să mergi să-ți exerciți dreptul de vot, ai nevoie doar de buletin, care trebuie neapărat să fie valabil în ziua alegerilor. Dacă nu îl ai la tine, poți avea unul dintre următoarele acte sau documente:

 • cartea de identitate;
 • cartea de identitate provizorie;
 • buletinul de identitate;
 • pașaportul diplomatic;
 • pașaportul diplomatic electronic;
 • pașaportul de serviciu;
 • pașaportul de serviciu electronic;
 • pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 12.00
Alegeri Locale 2020

Alegeri locale 2020. Cum arată de fapt buletinele de vot

În București s-a stabilit până acum, prin tragere la sorți, care va fi ordinea pe buletinul de vot din 27 septembrie. Astfel că primele trei poziții le vor avea PMP, PSD și ALDE, iar pe ulimul loc se află partidul lui Victor Ponta. În plus, la Primăria Capitalei primii sunt: Călin Popescu-Tăriceanu, Gabriela Firea și Traian Băsescu. Nicușor Dan, considerat unul dintre cei mai puternici candidați, se află pe poziția 15 pe buletinul de vot.

Mai jos gășiți ordinea pe buletinele de vot a formațiunilor politice care candidează pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti este următoarea:

 1. ALDE;
 2. PSD;
 3. PMP;
 4. PNL;
 5. UDMR;
 6. PRM;
 7. ADER;
 8. Partidul Puterii Umaniste social-liberal;
 9. Partidul Alternativa Dreaptă;
 10. Partidul Naţiunea Română;
 11. Alianţa USR-PLUS;
 12. Alianţa pentru Unirea Românilor;
 13. Partidul Verde;
 14. Alianţa Naţională Tărănist;
 15. Partidul Social Democrat independent;
 16. Partidul Ecologist Român;
 17. Partidul Forţa Identităţii Naţionale;
 18. Partidul Noua Românie;
 19. Partidul România Europeană;
 20. Partidul Republican din România
 21. Alianţa Pro Bucureşti 2020.

Cum poți să îți dai seama că ai votat corect

Conform  hotărârii adoptate de BEC, se pare că sunt considerate voturi valabil exprimate, buletinele de vot găsite în urnele de vot pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate în oricare dintre următoarele modalităţi:

a) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

b) ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);

c) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);

d) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.