Ai primit acest mesaj din partea Poliției Române? Atenţie, este fals, avertizează oamenii legii FOTO

Cătălina Burghelea 21.10.2021, 08:10
Ai primit acest mesaj din partea Poliției Române? Atenţie, este fals, avertizează oamenii legii FOTO

O nouă escrocherie majoră a apărut în România! O anumită categorie de persoane a fost păcălită în numele Poliției Române. Oamenii legii trag un semnal de alarmă și spun că mesajele primite prin e-mail sunt false. Nimic nu este adevărat!

A apărut un nou tip de înșelăciune

Poliția Română a fost sesizată că mai mulți șoferi au primit e-mail-uri prin care sunt atenționați că au fost sancționați în trafic și trebuie să plătească amenda online. Adevărații polițiști atrag atenția că este vorba de un fals și le cere românilor să nu dea curs unor astfel de solicitări, ci să anunțe imediat la 112.

Poliția Română, mesaj urgent pentru șoferi

De pe o adresă de e-mail ce pare a fi a Poliției Române, șoferii care ar fi încălcat legea sunt anunțați că au primit o amendă electronică. Aceștia sunt informați că au fost sancționați în trafic și că pot plăti jumătate din contravenție prin plată online. În realite, este vorba de un nou tip de înșelăciune, este avertismentul oamenilor legii.

„Acest e-mail nu este emis de Poliția Română! Este doar un nou tip de înșelăciune! Nu dați curs unor astfel de solicitări și verificați orice foarte bine, înainte de a introduce online datele bancare!”, au scris polițiștii din cadrul IGPR, pe pagina oficială de Facebook.

Alertă și de la ANAF

Și Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a confruntat recent cu o problemă similară. ANAF a anunțat că un val de mesaje false este transmis prin email în numele instituției, de pe o adresă ce nu-i aparține.

Dacă ai primit un e-mail de la adresa info@anaf.ro, nu-l deschide, avertizează ANAF. Reprezentanții Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală recomandă să nu deschizi și/sau să nu descarci documentul în telefon sau pe un alt dispozitiv. O campanie de phishing pune în pericol datele a milioane de români.

„Emailuri false în numele ANAF! Nu deschideți emailurile provenite de la info@anaf.ro!”, a declarat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Adresă de e-mail falsă

ANAF le-a transmis contribuabililor că un val de mesaje false este transmis prin email, utilizând denumirea, precum și coordonatele instituției (număr telefon, adresa poștală). ANAF a precizat că nu are adresa respectivă de email. Instituția a precizat că persoanele juridice, dar și cele fizice nu trebuie să dea click pe aceste mesaje false.

„Persoanelor juridice, dar și celor fizice, care recepţionează aceste mesaje, în care sunt informate despre discrepanțe în evidența fiscală, le recomandăm să nu deschidă mesajele și nici atașamentele acestora”, este sfatul celor de la ANAF.

ING România și Transilvania Bank, preferate de hackeri

Infractorii cibernetici se folosesc de identitatea vizuală a instituțiilor renumite din România, pentru a fura datele clienților săi. Spre exemplu, Transilvania Bank a fost ținta unui furt de identitate. Nici ING România nu a scăpat de acest tip de fraudă online. Mai multe avertismente au fost transmise clienților băncii în privința unui sms ce se recomandă a fi din partea ING, dar care, în realitate, fură date importante.

”Atenție la mesajele primite! Dacă ai primit SMS-ul de mai jos cu privire la blocarea contului și actualizarea datelor în Home’Bank, NU accesa link-ul și NU îți introduce datele personale! Îți reamintim să NU te autentifici în Home’Bank altfel decât prin aplicația oficială. Reține că banca nu îţi va cere niciodată datele cardului sau ale contului prin e-mail, SMS sau telefon, dacă nu ai solicitat tu întâi aceste informații.”, este mesajul ING Bank România.