Ai luat infecţii dintr-un spital românesc? Este considerat malpraxis şi poţi primi despăgubiri

Ioana Bucur 19.08.2021, 19:09
Ai luat infecţii dintr-un spital românesc? Este considerat malpraxis şi poţi primi despăgubiri

Te internezi cu o problemă, ieși cu alta. Este, din nefericire, realitatea cu care se confruntă mulți români care au fost, într-un moment al vieții, pacienți. Însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Noua decizie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție este clară: cei care au luat infecii dintr-un spital românesc sunt, de fapt, victime ale unui malpraxis medical și pot cere despăgubiri.

Infecțiile din spital, caz de malpraxis. Cei afectați pot cere despăgubiri

O decizie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție spune că toți cei care au luat infecții dintr-un spital românesc sunt considerați victime ale unui malpraxis și pot cere daune de la unitatea medicală în care s-au îmbolnăvit.

Dacă, înainte, responsabilitatea de a face dovada infectării revenea reclamantului, lucru greu de dovedit, în cele din urmă, Înalta Curte a catalogat că această probă ar trebui să revină spitalului și nicidecum persoanei infectate.

„Într-o decizie dată de Înalta Curte se precizează că în momentul în care ai fost adus la spital, dacă nu a fost depistată infecția nozocomială cu care să fi venit tu acolo, este clar că dacă la externare ai o asemenea infecție, răspunderea pentru malpraxis devine a unității spitalicești. Se pot cere despăgubiri pentru contractarea infecției nozocomiale.

Până în momentul de față, sarcina probei revenea de cele mai multe ori celui care ridica pretenția împotriva spitalului, lucru care era foarte greu de dovedit. Într-un final, Înalta Curte a catalogat că această probă ar trebui să revină spitalului și nicidecum persoanei infectate.

Răspunderea pentru malpraxis este catalogată în trei mari categorii: răspunderea penală, răspunderea civilă delictuală și răspunderea disciplinară a personalului medical.”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru Antena 3.

Ai luat infecţii dintr-un spital românesc Este considerat malpraxis şi poţi primi despăgubiri

Ministrul Sănătății se pregătește pentru creșterea numărului de infectări cu Covid-19

Ministrul Sănătății a discutat cu directorii DSP şi cu managerii spitalelor pregătirea unităților medicale în vederea creșterii capacităţii de răspuns în cazul creşterii cazurilor de COVID-19, solicitând centralizarea numărului de paturi la nivel judeţean care pot fi alocate îngrijirii pacienţilor pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie, în contextul în care tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii şi tinerii, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare.

„Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii şi populaţia tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătăţii a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel judeţean care pot fi alocate îngrijirii pacienţilor pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie”, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă transmis joi.

Urmăriți Impact.ro și pe