Adevărul despre Halloween. Cum a apărut această sărbătoare și unde a fost celebrată pentru prima dată, de fapt

Emanuela Pană 27.10.2022, 11:05
Adevărul despre Halloween. Cum a apărut această sărbătoare și unde a fost celebrată pentru prima dată, de fapt

Adevărul despre Halloween, cum a apărut această sărbătoare. Dacă credeai că Halloween-ul, tradiția costumelor înfricoșătoare, este o sărbătoare exclusiv americană, trebuie să știi că, în realitate, lucrurile nu stau așa. Să te îmbraci într-un costum creativ, să străbați străduțele în amurg pentru a aduna cele mai bune bomboane de la vecini și să te întâlnești cu prietenii pentru un bal monstruos sunt toate tradiții extrem de îndrăgite. Dar sărbătoarea de toamnă nu a început deloc în State. Iată adevărul despre Halloween.

Adevărul despre Halloween. Cum a apărut această sărbătoare?

Deși toată lumea asociază Hallowen-ul cu sărbătoarea americanilor, istoria acestei tradiții datează de mii de ani, de la sărbătoarea celtică Samhain, un festival consacrat care marca sfârșitul sezonului de recoltă și ura bun venit în noul an. Începutul iernii întunecate și reci era acea perioadă din an asociată adesea cu moartea oamenilor. Samhain reprezenta, de asemenea, un moment în care vălul dintre lumea celor vii și lumea morților se subția, astfel că cei care încă mai aveau sânge în vene puteau comunica cu cei trecuți la odihna de veci.

Originile sărbătorii de Halloween

Hallowen-ul este o sărbătoare cu dată fixă, celebrată în fiecare an la 31 octombrie. În 2022, sărbătoarea de Halloween pică într-o zi de luni. Dacă te-ai întrebat vreodată de unde au apărut toate aceste practici ciudate, trebuie să știi că multe dintre ele datează de secole.

Deși au avut întotdeauna o atmosferă morbidă și înfricoșătoare, festivitățile s-au schimbat destul de mult de-a lungul vremii. Astfel, Hallowen-ul s-a transformat dintr-o tradiție străveche în festivalul de groază strălucitor pe care îl cunoaștem și îl iubim astăzi.

Sărbătoarea de Halloween se inspira atât din tradițiile celtice, cât și din cele creștine. În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie ca moment de cinstire a tuturor sfinților. În curând, Ziua Tuturor Sfinților a încorporat unele dintre tradițiile specifice de Samhain, o veche sărbătoare precreștină.

Seara de dinainte era cunoscută sub denumirea de „All Hallows Eve“, iar mai târziu Halloween. În timp, Hallowen-ul a evoluat într-o zi de activități precum „Ne dați ori nu ne dați?“, sculptarea de felinare, adunări festive, îmbrăcarea de costume înfricoșătoare și mâncarea de dulciuri.

Cine a sărbătorit mai întâi Halloween-ul?

După cum aminteam și mai sus, originile Halloween-ului datează de la vechiul festival Samhain, când celții, care au trăit acum 2.000 de ani în zona Irlandei, Marii Britanii și în nordul Franței, credeau că fantomele morților se întorceau pe pământ.

Adevarul despre Halloween
Cine a sarbatorit pentru prima data Halloween-ul

Pe lângă faptul că provocau necazuri și stricau culturile, celții credeau că prezenta spiritelor din alte lumi le permitea druizilor, sau preoților celți, să facă mai ușor predicții despre viitor, notează history.com. Pentru un popor care depindea în întregime de lumea naturală volatilă, aceste profeții reprezentau o sursă importantă de confort în timpul iernii lungi și întunecate.

Pentru a comemora evenimentul, preoții celți organizau focuri de tabără uriașe și sacre, unde oamenii se adunau pentru a arde recolte și animale ca sacrificii pentru zeitățile celtice. În timpul sărbătorii, celții purtau costume, de obicei formate din capete și piei de animale, și încercau să își ghicească reciproc norocul.

Adevărul despre Halloween

Cei mai mulți cercetători sunt de acord că Halloween-ul a luat naștere în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, când popoarele celtice din Europa sărbătoreau sfârșitul recoltei și începutul unui nou an printr-un festival numit Samhain.

Adevarul despre Halloween
Adevarul despre Halloween

În zilele noastre, mulți dintre noi asociază liliecii cu Halloween-ul, iar acest lucru are și rădăcini istorice. Focurile de Samhain ale druizilor atrăgeau insecte care, la rândul lor, tentau liliecii să vină să se bucure de o masă gustoasă.

În anii următori au apărut diverse folcloruri care citează liliecii ca fiind vestitori ai morții sau ai osândei. În mitologia din Noua Scoție, un liliac care se instalează într-o casă înseamnă că un bărbat din familie va muri. Dacă acesta zboară și încearcă să scape va pieri, în schimb, o femeie din familie.

Creștinii au încercat să înlocuiască Halloween-ul

Câteva secole mai târziu, festivalurile care vor deveni Hallowen au evoluat. Mulți papi creștini au încercat să înlocuiască sărbătorile păgâne precum Samhain cu propriile sărbători religioase, astfel că, până în anul 1000 d.Hr., Ziua Tuturor Sfinților a servit drept prilej ca cei vii să se roage pentru sufletele celor morți. Ziua Tuturor Sfinților, sau „All Hallows“, îi onora pe sfinți la 1 noiembrie. Astfel, 31 octombrie a devenit Ajunul Tuturor Sfinților, care mai târziu a devenit Halloween.

Cuvântul „Halloween“, popularizat printr-un poem

Poetul scoțian Robert Burns a contribuit la popularizarea cuvântului „Halloween“, prin poemul său din 1785 cu același nume. Dar de unde provine denumirea? Potrivit Dicționarului Etimologic Online, este vorba, de fapt, de două cuvinte amestecate. „Hallow“ – sau persoană sfântă – se referă la sfinții sărbătoriți de Ziua Tuturor Sfinților, care este 1 noiembrie. Partea „een“ a cuvântului este o contracție de la „Eve“ – sau seara de dinainte, notează businessinsider.com.

Ce inseamna cuvantul Halloween

Deci, practic, Halloween este doar un mod demodat de a spune „noaptea dinaintea Zilei Tuturor Sfinților“, numită și „Hallowmas“.  În tradiția creștină, oamenii încep să celebreze sărbătorile majore cu o noapte înainte ca acestea să aibă loc – să luăm, de exemplu, Ajunul Crăciunului.

Echivalentul românesc al sărbătorii de Halloween

În România, începutul iernii este marcat de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânandrei Cap-de-Iarnă. Tradiția populară românească spune că, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, lupii se adună, iar Sfântul Andrei împarte fiecăruia pradă pentru iarna care începe.

Pregătirea pentru această sărbătoare, care poate fi considerată un Halloween autentic românesc, se face din ajun, când se practică o serie de ritualuri cu scopul de a ține la distanță strigoii, spiritele rele și alte creaturi și laitmotivuri care se întâlnesc și în tradiționalul Halloween american (mai multe detalii AICI).

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...