Adăpostul de câini din Constanța, un adevărat iad. Mulți dintre patrupezi sunt într-o stare cruntă

Ioana Constantin 15.04.2021, 17:37

Adăpostul de câini din Constanța, un adevărat iad. Dacă există un iad al patrupedelor, atunci cu siguranță e în adăpostul de câini dintr-o comună constănțeană. În satul General Scărișoreanu, mai exact 15o de animale stau înfometate într-o curte, bolnave, nesterilizate și multe din ele aflate într-o suferință cruntă. Îngrijitorii nu mișcă un deget și-i lasă să se stingă-n chinuri.

Adăpostul de câini din Constanța, un adevărat iad

Mai mulți voluntari vor să ajute animalele, dar proprietarii adăpostului ilegal refuză orice ajutor. Când văd mâncarea, toți se reped asupra ei. Câinii lihniți de foame primesc doar pâine. Uneori beau apă din ce-a mai rămas de la ploaie. Mulți sunt bolnavi iar suferința e vizibilă: n-au blană, se scarpină continuu și au privirea animalului obișnuit cu traiul rău. Stăpânii adapostului improvizat de la Amzacea își chinuie animalele în fiecare zi.

Sunt plini de râie, sunt femele nesterilizate, masculi care se bat pe femele în calduri, se mușcă, sunt tumori transmise pe cale sexuală. Niciun caine nu va supraviețui aici în aceste condiții, a spus Luana Sabău, medic veterinar .

Adapostul ilegal de caini este supra-aglomerat: patrupedele se bat pentru că n-au fost puse dupa mărime, rasă și după sex. În plus, toata zona e insalubră, plină de gunoaie și deșeuri de tot felul. Miroase înfiorător. Animalele au râie iar condițiile-n care stau sunt de coșmar. Mai multe ONG-uri și iubitori de animale au mers azi la Amzacea ca să salveze cainii de bolile și foamea în care viețuiesc. Au vrut ca să-i hrănească și să-i ducă la veterinar.

Adapostul de câini din Constanta, un adevarat iad
Adapostul de câini din Constanta, un adevarat iad

Lagăr! Focar de infecție. Iad. Iadul câinilor! Nu este normal ce se întamplă. Câinii au nevoie de hrană umedă uscată, deparazitar, de pastile de raie, ingrijiri. Aici sunt într un focar de infecție. Primesc batjocură. Nu se poate numi adăpost. Câinii ăștia au nevoie de hrană uscată, de hrană umedă, au nevoie de deparazitări, a declarat Alexandra Rusu, voluntar la protecția animalelor.

În momentul când am venit că este un auswitch. În primul rand sunteți obligați prin lege să aveți închis ermetic canișa respectivă. Să nu aibă posibilitatea ca să iasă în stradă pentru că animalul are instinct de haită. Și în momentul în care… dacă dă și de gustul sângelui atunci poate să atace pe oricine pentru că sunt mulți. Le-am explicat trebuie să pună tablițe de avertizare cu atenție câine rău. Trebuia să aibă cel puțin 10 sau 15 tăblițe. Plus curățenie, câinii puși pe mărimi, să aibă condiții de cazare și mancare, ceea ce vedeți și voi că nu există, a mărturisit Constantin Nicoară, medic veterinar.

Din punct de vedere al situației sănătății lor pot spune că era evidentă prezența râiei pe unii dintre ei, dar starea generală nu era foarte gravă. Erau neîngrijiți. Locul în care traiau era dezorganizat și murdar dădea un aspect dezolant. Nu arată a adăpost de câini. Cât despre proprietar, eu îl știu, este genul de om care apreciează mai mult libertatea decât starea lor bună de sănătate, de întreținere și îngrijire. Ar trebui luați de acolo, au nevoie de tratament și m-am oferit să îi ajut pe cei care vor să îi aducă la Constanța și să le fac un tratament. Însă în scurt timp domnul acela va avea alții, adună caini de pe strada, îi adună și ii îngrijește în felul lui. Îi iubește, dar nu îi ingrejește corespunzator sau responsabil. Pentru acest gen de oameni, să lași câinele într-o boxa de 2, 4 sau 6 metri, înseamnă suferință. Îi ingrijesc așa cum știu ei. Este o abordare diferită a îngrijirii câinelui, un pic mai neglijentă medical, a spus și Adrian Bilbă, director CMSN Constanța.

De situația din adăpostul de la Amzacea au aflat și politistii. Iubitorii de animale au depus o plângere în care le cer să ia măsuri împotriva celor vinovați de maltratarea câinilor.

A fost deschis un dosar penal în care se efectuează cercetari sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de maltratare și schingiuire a animalelor, precum și provocarea de suferințe fizice și psihice, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Poliția așteaptă un mandat de percheziție ca să intre în adăpost și să ia câinii suferinzi de acolo.

Urmăriți Impact.ro și pe