Acuze grave pentru Grecia la Comisia Europeană. Cum îi tratează pe români

Raluca Juncu 06.07.2020, 15:20

În contextul în care Grecia a închis mai multe puncte de trecere a frontierei de la granița cu Bulgaria și, de ieri și cele cu Serbia, europarlamentarul Rareș Bogdan s-a arătat deranjat de aceste decizii venite din partea guvernului elen.

„Unde este libera circulație din UE?”

Rareș Bogdan, indignat de deciziile grecilor de a limita accesul românilor pe teritoriul elen. Sursa foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe
Rareș Bogdan, indignat de deciziile grecilor de a limita accesul românilor pe teritoriul elen. Sursa foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Rareș Bogdan susține că se va adresa chiar astăzi Comisiei Europene și va solicita adoptarea unei decizii care să îndrepte acest lucru. Europarlamentarul punctează anormalitatea hotărârilor bruște venite din partea ministerului Turismului din Grecia de a restricționa circulația pentru mai multe puncte vamale, în contextul în care românii aleg anual, în număr mare, Grecia, ca destinație de vacanță.

„Am ajuns la Bruxelles și ma voi adresa chiar astăzi Comisiei Europene și voi cere să oprească tratamentul inuman la care sunt supuși românii la frontierele grecești! Cum este posibil așa ceva? Peste 500 de mii de români tranzitează anual granițele Greciei, iar turiștii noștri pe zona estivala sau culturală aduc acestei țări încasări de 1 miliard de euro în câteva luni! Coada in aceasta dimineața a depășit 10 km și s-a inaintat și continua sa se înainteze extrem de greu la Vama KULATA, poarta de intrare in Elada lui Homer, Sofocle, Platon și Aristotel”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de Faebook.

Politicianul liberal mai precizează faptul că i se pare inadmisibil blocajul care s-a format la punctul de trecere Kulata și că nu consideră că acest demers se mai încadrează la punctele incluse în carta Uniunii Europene privind libera circulație.

„Este inadmisibil să supui copii la testul COVID, să terorizezi oamenii, să-i sperii, să-i tratezi ca și când ar fi ciumați! Sa blochezi ore in sir 20 de copii sub 10 ani in avion sau intr-un spatiu închis si impropriu pe Aeroporturile din Heraklion și Atena. Unde este libera circulație din UE? Este adevărat că doar românii sunt supuși testului COVID? Ce-i cu discriminarea asta? Voi adresa de asemenea o interpelare in cadrul celui mai mare Grup politic din PE.

Mă aștept ca premierul Kyriakos Mitsotakis să ia măsuri, iar calvarul să înceteze, iar ambasadorul grec la Bucuresti sa fie chemat in Centrala MAE pentru a da explicații. Romanii NU sunt cetățeni de rang 2. Gata cu capul plecat, Romania trebuie sa stea in Primul RÂND in Europa. Suntem o forța și umilința trebuie sa înceteze pentru totdeauna”, a mai precizat Rareș Bogdan.

Urmăriți Impact.ro și pe