Acţiune colectivă în justiţia din Franţa: acuzații la adresa Renault pentru un motor folosit și de Dacia

Bogdan Bârliga 22.06.2022, 13:00
Acţiune colectivă în justiţia din Franţa: acuzații la adresa Renault pentru un motor folosit și de Dacia

Companiile Renault şi Nissan sunt vizate de o acţiune colectivă în justiţia din Franţa pentru probleme la unele motoare produse de cei doi parteneri între 2012 şi 2016.

Renault a recunoscut anterior că acest tip de motor, produs în Spania şi Marea Britanie, consumă prea mult ulei dar a adăugat că aceasta nu reprezintă un risc la adresa siguranţei.

Un motor Renault cu probleme

Christophe Leguevaques, avocat la platforma juridică MyLeo implicată în această acţiune, a precizat că cele două companii au fost înştiinţate de existenţa unei acţiuni colective în justiţie demarată de un număr de aproximativ 1.100 de persoane, se arată într-un material agerpres.ro.

Leguevaques a adăugat că, deocamdată, clienţii săi nu încearcă să obţină despăgubiri financiare dar ca un prim pas încearcă să obţină dovezi pentru revendicările lor, conform cărora cei doi constructori auto ar fi trebuit să demareze o procedură de rechemare la service atunci când au descoperit că există probleme la motoarele pe benzină de 1,2 litri, care a fost utilizat în 400.000 de vehicule din Europa între 2012 şi 2016.

Motorul de 1,2 litri TCe a fost folosit și de Dacia

Renault a recunoscut că acest tip de motor, produs în Spania şi Marea Britanie, consumă prea mult ulei dar a adăugat că aceasta nu reprezintă un risc la adresa siguranţei. Nicio procedură oficială de rechemare la service nu a fost demarată de organismele de reglementare.

Grupul auto francez a informat marţi că nu va demara o procedură de negociere colectivă, dar va analiza posibilitatea de a plăti despăgubiri clienţilor afectaţi de această problemă pe baza unei analize de la caz la caz.

„În primă instanţă, încurajăm clienţii care cred că au fost afectaţi de această problemă să contacteze reprezentanţa locală Nissan care va inspecta şi diagnostica în mod adecvat vehiculul şi va oferi sprijinul necesar”, a informat Nissan într-un comunicat de presă.

La începutul acestui an în presa franceză au apărut informaţii că Renault ar putea fi vizat de o acţiune în justiţie din cauza problemelor de fiabilitate ale motorului pe benzină 1.2 litri TCe.

Între 2012 şi 2016, acest model de motor conceput de Renault a echipat mai multe vehicule ale mărcii franceze dar şi cele ale mărcilor Nissan şi Dacia.

Motorul pe benzină de 1.2 litri TCe a fost montat pe 400.000 de vehicule în perioada cuprinsă între luna octombrie 2012 şi luna iunie 2016 și a acest propulsor se regăseşte pe numeroase modele Renaul, Dacia și Nissan.

Probleme și în România cu acest motor

Românii s-au lovit cu astfel de probleme și automobile Dacia, Renault sau Nissan s-au oprit din funcționare. Ei au povestit că motorul are probleme cu uleiul și face ca automobilul să se oprească, fără nicio avertizare. Unii au mers cu automobilele de zeci de ori în service într-un an sau doi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: