Acești români pot obține o pensie în plus. Ce trebuie să facă

Rădulescu Valentin 23.06.2020, 18:21
Acești români pot obține o pensie în plus. Ce trebuie să facă

O anumită categorie de români pot beneficia de sume mult mai mari la pensie. Dacă vă apropiați de vârsta de pensionare, este necesar să faceți o evaluare a locurilor de muncă, iar astfel puteți dobândi o pensie în plus. Ce trebuie să faceți dacă urmează să ieșiți la pensie?

Ce categorie de români poate beneficia de o pensie în plus?

Categoria de români care au muncit și în alte țări din UE, primesc o veste uriașă. Este posibil ca aceștia să fi dobândit deja drepturile de pensie la unele dintre ele, bineînțeles, în funcție de legislația specifică a fiecărui stat. Pentru a putea încasa sume mai mari de bani, este necesar ca acești români să depună cererea de pensionare la casa de pensii din țară în care locuiesc sau din ultima țară în care au lucrat. De astfel, dacă nu au lucrat niciodată în țara în care au locuit, aceasta le va înaintea cerea către țara în care un muncit ultima dată.

Potrivit europa.eu, țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și adună dovezile care atestă contribuțiile plătite în toate țările în care acești români au lucrat. Totodată, cererea trebuie depusă cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare, deoarece procedura de acordare a pensiei poate dura dacă sunt implicate mai multe țări. În unele țări, casele de pensii le trimit persoanelor care se află aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere. Dacă nu ați primiți această cerere, puteți să contactați casa de pensii pentru a vedea dacă se trimite automat.

Acești români pot obține o pensie în plus. Ce trebuie să facă
Acești români pot obține o pensie în plus. Ce trebuie să facă

Ce documente sunt necesare?

Documentele necesare pentru o astfel de pensie diferă de la o țară la alta. Dar în general nu trebuie decât să furnizați coordonatele bancare și un document de identitate. Amintim că vârsta legală de pensionare diferă de la o țară la alta. Pensia se poate primi doar atunci când ați împlinit vârsta legală de pensionare din țara respectivă.

Țările UE nu oferă pensii pentru perioadele scurte de lucru și s-ar putea aplica o regulă specială. Drepturile corespunzătoare nu se vor pierde și vor fi luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat pentru un timp îndelungat. Casele de pensii din fiecare țară UE în care ați lucrat analizează contribuțiile pe care le-ați plătit fondului de pensii, durata și valoarea contribuției.