Accident aviatic în Coreea de Sud. Două avioane militare s-au ciocnit în zbor. 4 piloți au murit

Cătălina Burghelea 01.04.2022, 11:27
Accident aviatic în Coreea de Sud. Două avioane militare s-au ciocnit în zbor. 4 piloți au murit

Două avioane de antrenament KT-1 ale forţelor aeriene din Coreea de Sud s-au ciocnit în zbor, vineri dimineață. Din primele informații, trei piloţi au murit şi un al patrulea este dat dispărut. Peste 30 de pompieri şi membri ai echipajelor de salvare se află la locul accidentului aviatic.

 Accident aviatic al forțelor aeriene din Coreea de Sud

Update ora 11.24. Numărul victimelor a crescut.

„În ciuda încercărilor lor de a se salva, cei doi piloți studenți și doi instructori de zbor de la bordul celor două avioane au murit”, se arată într-un comunicat, potrivit Reuters.

Știrea inițială

Două aeronave de antrenament ale forțelor aeriene din Coreea de Sud s-au ciocnit în aer, au declarat autoritățile, presa locală indicând că trei piloți și-au pierdut viața în accidentul aviatic rar. Un alt patrulea pilot este dat dispărut. Agenția de știri Yonhap spune că ar fi grav rănit. Aproximativ 130 de militari, 95 de ofițeri de poliție și 60 de pompieri, precum și trei elicoptere percheziționează zona, potrivit oficialilor guvernamentali locali.

Tragedia aviatică din Coreea de Sud s-a produs în apropiere de o bază aeriană a armatei, situată lângă oraşul Sacheon (sud-estul țării), în jurul orei locale 13:35 (04:35 GMT). Forțele aeriene au explicat că cercetările la faţa locului continuă, pentru a se stabili bilanţul exact al victimelor.

„Două avioane de antrenament KT-1, de la Baza Aeriană Sacheon, s-au ciocnit în aer, în timpul antrenamentului, și s-au prăbușit”, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Avioanele au căzut într-un câmp cultivat cu orez

Armata va „verifica situația exactă a pagubelor și va investiga cauza accidentului”, se mai arată în declarația oficialilor. Cele două aeronave au căzut într-un câmp cultivat cu orez. Trei elicoptere, 20 de vehicule și zeci de salvatori au fost trimiși la fața locului, au spus oficialii.

Forțele aeriene au confirmat coliziunea a două avioane de antrenament KT-1, dar au transmis că încearcă să confirme numărul victimelor și cauza accidentului. Acestea au declarat că nu există victime civile. Locul coliziunii este situat într-o zonă în mare parte agricolă, iar fotografiile publicate de mass-media au arătat fum și o mașină distrusă de bucățile desprinse din avioane în timp ce era parcata în fața unei ferme.

Ce s-a întâmplat în ianuarie 2022

Accidentul de vineri este cel mai recent eveniment aviatic care a implicat avioanele forțelor aeriene din Coreea de Sud. În ianuarie, un pilot F-35 al forțelor aeriene a murit. Acel incident a avut loc la scurt timp după ce țara și-a ținut la sol întreaga flotă de avioane de luptă avansate F-35 din cauză că una dintre aeronave a fost forțată să aterizeze de urgență în urma unei defecțiuni majore.

Coreea de Sud are jumătate de milion de soldați

Coreea de Sud are aproximativ 560.000 de militari recrutați printr-un sistem menit să ajute să descurajeze o potențială agresiune din partea Coreei de Nord, care are aproximativ 1,3 milioane de soldați, una dintre cele mai mari armate din lume. Aproximativ 28.500 de militari americani se află în Coreea de Sud, o moștenire a Războiului Coreean (1950-1953) care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...