A murit scriitorul român George Cușnarencu. Doliu uriaș, a fost considerat cel mai talentat al Generației ‘80

Stan Filon 04.08.2023, 16:00
A murit scriitorul român George Cușnarencu. Doliu uriaș, a fost considerat cel mai talentat al Generației ‘80

Este doliu în lumea literară, după decesul lui George Cușnarencu, considerat cel mai talentat al Generației ‘80! Celebrul scriitor a murit la vârsta de 72 de ani.

A murit scriitorul român George Cușnarencu

Așadar, ne-a mai părăsit un scriitor de senzație. Scriitorul George Cușnarencu a murit la vârsta de 72 de ani, însă nu sunt cunoscute circumstanțele în care a trecut în lumea celor drepți. A lăsat în urma sa doi copii, Vadim și Sandra, precum și cinci nepoți.

”A amuțit pe vecie glasul prietenului meu bun, George Cușnarencu, ăl cu care vânam lei! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu drepții!”, a scris un prieten într-o postare pe contul de Facebook. Citește și Doliu în lumea muzicii. A murit Randy Meisner, fondator al celebrei trupe The Eagles

A murit scriitorul roman George Cusnarencu
A murit scriitorul roman George Cusnarencu

Carieră fără cusur

Despre George Cușnarencu s-a spus că ar fi fost cel mai apreciat scriitor al anilor 80. S-a născut pe 27 ianuarier 1951, în Dorohoi, județul Botoșani, și după terminarea ciclului primar avea să urmeze cursurile universitare din cadrul Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București, până în 1977.

George Cușnarencu era un efervescent participant la cenaclurile literale, încă din studenție, sub egida ”Junimea”, din cadrul facultății, condus la acea vreme de remarcabilul profesor universitar și critic literar, Ovid S. Crohmălniceanu.

Foarte repede avea să adopte mișcarea literară cunoscută sub numele ”optzeciștii”, iar debutul literar și-l făcea în 1983 cu un prim volum de proză scurtă, intitulat ”Tratat da apărare permanentă”. Citește și De ce a murit Maria Tănase. „Pasărea Măiastră“ a muzicii românești a fost condusă pe ultimul drum de un milion de oameni, iar în țară a fost doliu național

A scris nouă romane

Acesta a fost primit cu multe laude, așa că începând cu anul 1988 ”Optzecistul” Cușnarencu publică cel puțin 9 romane, primul fiind ”Tangoul memoriei”, în 1988. Conform apropiaților, Geoerge Cușnarencu avea o ușurință în a așterene poveștile sale pe hârtie, iar asta se va vedea și în romanele sale, publicate cronologic, după cum urmează:

  • Tangoul memoriei(1988)
  • Dodecaedru (1991)
  • Ultimul Isus, magnificul (1995)
  • Călătoria Luceafărului (1997)
  • Requiem (1998)
  • Trandafirul Tăcerii Depline(1999)
  • Saptamana Patimilor (2001)
  • Piata Aristotel (2001)
  • Colonia Penitenciară Oranj (2001)

Pe lângă romanele sale, numele său a apărut în mai multe antologii, între 1985 și 1998, având lucrări publicate chiar și în antologii rusești, la Moscova, precum și în alte antologii publicate la Londra și New York. În afară de cariera publictistică, George Cușnarencu a fost redactor șef al revistei de  popularizare a științei din România, ”Revista Magazin”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...