A început iar scandalul. Decizia ungurilor creează noi tensiuni la granița României

Andrei Cezar 12.08.2020, 12:15
A început iar scandalul. Decizia ungurilor creează noi tensiuni la granița României

A reînceput scandalul gazelor de șist. O firmă din Ungaria a revoltat zeci de primari din Arad , după ce a cumpărat nouă hectare de teren aproape de granița ungară pentru a face forări neconvenționale. Edilii susțin că le vor fi afectate, astfel, culturile și pânza freatică. Reprezentanții companiei ungare, în schimb, neagă toate afirmațiile.

Scandal la granița cu Ungaria pe tema gazelor de șist

După episodul de revoltă din 2013, atunci când localnicii din Pungeși au protestat pe câmpurile comunei din județul Vaslui, față de exploatarea gazelor de șist de către compania americană Chevron, revine în atenția publică un nou caz asemănător.

De această dată ne mutăm în vestul țării, acolo unde zeci de primari din județul Arad s-au întâlnit pentru a se sfătui ce este de făcut în cazul firmei ungurești care dorește exploatarea gazelor de șist din zona graniței.

Povestea începe în 2015, atunci când compania din Ungaria a solicitat mai multor proprietari români de terenuri de la graniță să le dea voie să inspecteze terenul. Oamenii au intrat la bănuieli după insistențele firmei ungurești și s-au gândit că ar putea fi vorba de exploatarea gezelor de șist.  Localnicii au înființat Asociația pentru salvarea Câmpiei de Vest și au dat în judecată investitorul maghiar, acțiune care ”i-a ținut în loc” pe maghiari, potrivit declarațiilor unui avocat citate de Digi24.

Acum, oamenii au aflat că firma din Ungaria a reușit să cumpere nouă hectare de teren în Curtici și Dorobanți, prin intermediul unei firme de avocatură.

”Prima oară a venit pe o firmă de avocați care a făcut un contract fiduciar.”, a declarat Bogdan Ban, primarul din Curtici, potrivit sursei citate.

”Au cumpărat teren 3,74 hectare și au venit să depună dosarul pentru certificatul de urbanism, pentru forare și explorare”, a spus Erika Korondi Josza, primarul localității Dorobanți.

Edilii susțin că substanțele pe care le vor volosi vor contamina pânza freatică.

”Apa freatică la noi e la doi metri jumate, deja dăm de apă și ne e teamă tuturor.”, a declarat Ciprian Otlăcan, primarul din Macea.

A început iar scandalul. Decizia ungurilor creează noi tensiuni la granița României
A început iar scandalul. Decizia ungurilor creează noi tensiuni la granița României

Răspunsul firmei din Ungaria

Reprezentanții companiei din țara vecină au răspuns acuzațiilor printr-un mesaj în care declară că niciodată nu au dorit să extragă gaze de șist din județul Arad.

„Panfora Oil & Gas nu caută gaze de șist. {…} Am semnat un acord cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale ale cărui prevederi legale NU includ nicio activitate legată de gaze de șist. {…} În cadrul operațiunilor de explorare pentru identificarea resurselor de gaze convenționale existente, Panfora Oil & Gas a achiziționat câteva suprafețe de pământ în zonă pentru a realiza forajele necesare. Achiziționarea s-a făcut prin intermediar pentru că Panfora nu are experiența și expertiza necesară acestor operațiuni”.

De asemenea, firma ungară a mai transmis că a cumpărat cele nouă hectare de pământ tocmai pentru a nu afecta activitatea fermierilor, în sensul că operațiunile de exploatare să nu distrugă culturile agricole.

Urmăriți Impact.ro și pe