A început a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Principalele teme de discuții

Beatrice Dumitru 07.03.2022, 18:36
A început a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Principalele teme de discuții

Rusia și Ucraina discută din nou în încercarea de a pune punct războiului, după ce primele două runde de negocieri nu au dus la niciun rezultat, iar fosta țară sovietică este atacată din toate părțile de armata rusă. Cu puțin timp înainte de începerea discuțiilor, unul dintre negociatorii ucraineni a îndeamnat Rusia să oprească atacurile asupra civililor.

A treia rundă de discuții între Rusia și Ucraina

În cea de-a 12-a zi a războiului din Ucraina, a început o nouă rundă de discuții între delagațiile Ucrainei și Rusiei în Belarus, într-o cabană de vânătoare. Trimișii celor două țări vor discuta trei subiecte majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

Dar cel mai important subiect este cel referitor la coridoarele umanitare, pentru ca acestea să devină o realitate. O încercare anterioară de a stabili coridoare umanitare a eșuat, deoarece Rusia nu a încetat focul, notează BBC.

Cele două delegații la cea de-a doua rundă de negocieri.

Mesajul Ucrainei înainte de începerea discuțiilor

O nouă propunere din partea Rusiei, venită duminică noapte, a fost calificată drept „inacceptabilă” de vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, după ce a devenit clar că persoanelor care fug li se permite să se refugieze doar în Rusia și în Belarus.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat dur, spunând că mișcarea Rusiei este „total imorală” și că Moscova încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”.

Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Înainte de începerea discuțiilor, negociatorul ucrainean Mikailo Podoliak a îndeamnat Rusia să oprească atacurile asupra civililor.

În câteva minute, vom începe să vorbim cu reprezentanții unei țări care crede serios că violența pe scară largă împotriva civililor este un argument. Demonstrați că nu este cazul”, a scris acesta pe Twitter.

ONU: peste 406 de civili, uciși în Ucraina

Peste 1,7 milioane de ucraineni au fugit până acum din țara sfâșiată de război, în timp ce peste 406 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei pe 24 februarie, și alți 801 au fost răniți, a anunțat Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului

Aceste cifre includ date colectate începând cu data de 24 februarie 2022 și miezul nopții, pe 6 martie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...