A fost lansată aplicația care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană cu Covid-19. Cum funcționează aceasta

Stan Filon 26.11.2020, 11:19
A fost lansată aplicația care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană cu Covid-19. Cum funcționează aceasta

Aplicația care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană cu Covid-19. Un ONG a făcut ce statul evită să facă de la începutul pandemiei, așa că a venit cu tehnologia secolului în care trăim pentru a combate noul virus. Astfel a fost lansată în România prima aplicație de mobil care te avertizează dacă ai intrat în contact cu un om infectat cu coronavirus.

Aplicația care te ține departe de coronavirus a fost lansată în România

Aplicația First Contact îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (cei infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării (contacții celor infectați).

”Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, au spus dezvoltatorii aplicației.

A fost lansata in Romania aplicatia care te tine departe de coronavirus
A fost lansata in Romania aplicatia care te tine departe de coronavirus

Cum funcționează First Constact

Aplicația First Contact folosește tehnologia Bluetooth (Low Energy), care îți asigură anonimatul. Astfel, nimeni nu știe cine ești sau unde te afli, dacă ești infectat sau contact al unui infectat, fiindcă nimeni nu are acces la datele din telefonul tău.

Această soluție descentralizată, bazată pe Bluetooth a fost adoptată în 16 din cele 21 de țări UE în care s-au dezvoltat astfel de aplicații (incluzând aici și România). Excepțiile sunt Franța, Ungaria și Cehia, care folosesc o soluție Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria și Cipru, care au adoptat o soluție bazată pe localizare.

În cazul aplicației din România, nu este posibilă localizarea sau urmărirea utilizatorului (fie el și anonim) nici măcar pe baza semnalului Bluetooth, întrucât cheia de identificare a telefonului se schimbă frecvent. Aplicația este la început de drum și, momentan a fost descărcată de puțin peste 500 de români, potrivit datelor apărute în Google Play.

Qatarul ține pandemia în frâu cu ajutorul unei aplicații

Ca aceasta să funcționeze și să ajungem să aflăm dacă am intrat în contact cu o persoană infectată, trebuie descărcată în numărcât mai mare. Proiectul a fost inițiat și realizat de ONG-ul Noi, Cetățenii împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT.

O astfel de aplicație a fost folosită cu succes în Qatar, unde pandemia de coronavirus bate pasul pe loc de când a fost implementată aplicația Ehteraz. Singura diferență dintre cele două sisteme este faptul că toată lumea a fost obligată să-și instaleze aplicația respectivă, în Qatar. Astfel, intrarea în magazine se face doar după ce paznicii văd culoarea verde a aplicației respective. Amenzile sunt foarte mari pentru cei care sunt surprinși fără aplicația respectivă pe telefon.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...