Controversele din spatele celui mai tânăr președinte ales al Parlamentului European. Declarațiile i-au adus criticii dure în spațiul public

Beatrice Dumitru 18.01.2022, 13:40
Controversele din spatele celui mai tânăr președinte ales al Parlamentului European. Declarațiile i-au adus criticii dure în spațiul public

A fost ales președintele Parlamentului European în locul italianului David Sassoli, care a murit pe 11 ianuarie, la vârsta de 65 de ani. Acesta era spitalizat în Italia, din 26 decembrie. Noul președinte ales este cel mai tânăr din istoria Parlamentului European. Mandatul este valabil pentru o perioadă de doi ani și jumătate.

Cine este noul președinte al Parlamentului European

Noul președinte al Parlamentului European s-a numărat printre cei patru candidați pentru această funcție, alături de spaniolă Sira Rego (stânga radicală), poloneza Kosma Zlotowski (ECR, eurosceptici) și suedeza Alice Bah Kuhnke (Verzi).

Roberta Metsola, eurodeputata malteză, a fost aleasă în locul lui David Sassoli, chiar în ziua în care  împlinește 43 de ani, devenind cel mai tânăr președinte din istoria Parlamentului European și a treia femei care ocupă această funcție. Ea este membră a Partidului Popular European (PPE) din aripa de centru.

A fost ales președintele Parlamentului European. Este cea mai tânără persoană care ocupă această funcție
Roberta Metsola, noul președinte al Parlamentului European. Sursa foto: Facebook / Roberta Metsola

„Vă mulțumesc. Cu umilitate vă spun că sunt onorată de responsabilitatea pe care mi-o încredințați. Europa s-a întors. Europa este viitorul. Trăiască Europa”, a declarat Roberta Metsola în primul său discurs în calitate de preşedinte, potrivit Euronews.

A produs controverse în spațiul public

Malteza a fost votată cu 458 de voturi „pentru” din 616 exprimate, față de Bah Kuhnke și Rego care au primit 101, respectiv 57 de voturi, în timp ce poloneza Zlotowski a renunțat la cursă chiar înainte de începerea scrutinului. Metsola este europarlamentar din 2013 și vicepreședinte al Parlamentului din 2020 și a preluat funcția lui David Sassoli, atât timp cât acesta a lispsit din motive de sănătate.

Mamă a patru copii, Metsola a atras critici pentru opiniile sale împotriva avortului, Malta fiind singura țară din UE în care întreruperea de sarcină este interzisă. Metsola, ca toți ceilalți europarlamentari maltezi, votează împotrivă sau se abține în rezoluțiile care recunosc avortul ca un drept al omului.

Dincolo de această poziție, Metsola este o susținătoare a drepturilor femeilor și a comunității LGBT și s-a implicat în chestiunile legate de migrație. Ea crede într-o abordare în care toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene împărtășesc responsabilitatea fluxurilor migratorii.

De asemenea, malteza a lucrat la dosare legislative legate de libertatea presei, statul de drept, corupția, Pactul verde european și crearea de locuri de muncă. La Bruxelles se vorbește despre obiectivul ei pentru 2024 de a prelua președinția Comisiei Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...