Scene violente în Serbia. Ce s-a întâmplat după ce Guvernul a anunțat prelungirea stării de urgență

Raluca Juncu 08.07.2020, 11:23

Proteste violente în Serbia, după ce autoritățile de la Belgrad a anunțat reimpunerea stării de urgență, în contextul creșterii alarmante a numărului de infecții cu coronavirus, din ultimele zile.

Manifestări violente în Serbia după anunțul de reintroducere a carantinei

Mai mulți membri ai unei grupări de opoziție au luat cu asalt clădirea Parlamentului din Serbia pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la decizia președintelui Aleksandar Vucic de a reintroduce starea de urgență pe teritoriul țării. Potrivit MAE, Serbia a introdus starea de urgență la începutul pandemiei, pe 15 martie și a dispus încetarea acesteia pe 7 mai 2020.

Unii dintre protestatari au reușit să pătrundă cu forța în clădirea Parlamentului, de unde au fost scoși ulterior de către forțele de ordine care au recurs și la gaze lacrimogene.

„> nostru președinte a ridicat starea de urgență din cauza alegerilor, iar acum vrea să o impună din nou”, a spus un protestatar pentru AP, citat de Euronews.

Manifestanții au rămas până târziu în noapte, pe străzile din Belgrad.

„Situaţia din Belgrad este alarmantă. Spitalele sunt literalmente supraaglomerate (…) Ne vom confrunta cu o toamnă dificilă. Nu va exista un vaccin pentru coronavirus până atunci”, a declarat președintele Vucic, într-o conferinţă de presă televizată, potrivit Mediafax.

Deși Serbia face parte din cele 15 state din Europa care sunt considerate drept sigure, în fața luptei cu coronavirus, curba de contagiune din ultimele zile a fost una ridicată.

Serbia a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de aproape 300 de noi îmbolnăviri de COVID-19, cea mai mare valoare raportată de la începutul pandemiei și până în prezent, la o populație care numără mai puțin de șapte milioane de locuitori. Numărul total al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2 se ridică la 16,719 și cel al deceselor la 330.

13,366 de persoane au fost declarate vindecate și externate, arată datele furnizate de worldometres.info. Recent, Grecia a anunțat că își închide porțile pentru vizitatorii sârbi. Măsura este una temporară, fiind valabilă doar până pe 15 iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe