Paradisul transformat în mocirlă. Cum arată Ischia după alunecările de teren care au speriat Italia

Beatrice Dumitru 27.11.2022, 18:32

Insula Ischia de lângă Napoli a fost cuprinsă de ploi abundente, provocând o alunecare de teren care a distrus case și a măturat mașini, devastând, practic, un mic orașel. Acțiunile de salvare sunt în desfășurare, iar autoritățile au spus că printre cei dispăruți se află și copii, iar cel puțin trei persoane au murit.

Ploile și alunecările de teren fac ravagii pe insula Ischia

Autoritățile italiene caută cel puțin 11 persoane despre care cred că sunt îngropate sub noroi și moloz, iar pompierii au precizat că noroiul are șase metri adâncime în unele locuri. 160 de persoane au fost evacuate, iar în acest context, Guvernul Italiei a declarat stare de urgență pe insulă pentru a debloca fonduri pentru eforturile de ajutorare.

Duminica dimineață a dezvăluit un peisaj de coșmar pe insula din sudul Italiei, în orășelul Casamicciola Terme. Peste tot erau mormane de noroi, mașini aruncate în apă și case distruse sau avariate serios, de ceea ce un locuitor a descris drept „o cascadă de apă și noroi”. Aproximativ 150 de pompieri și alți 220 de oficiali de poliție au fost detașați la fața locului pentru a ajuta și la eforturile de evacuare, relatează Reuters.

„Am crezut că vom muri. Îi mulțumim lui Dumnezeu că încă suntem în viață. Eram acasă și ne-am trezit. Soțul meu s-a trezit, a ieșit din casă și a văzut o cascadă de apă și noroi”, a povestit o femeie.

„Noroiul și apa tind să umple fiecare spațiu. Cea mai mare speranță a noastră este că oamenii identificați ca dispăruți și-au găsit refugiu la rude și prieteni”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari.

Case construite ilegal pe insula Ischia

Duminică, scafandrii salvatori s-au alăturat eforturilor, cercetând apele din portul Casamicciola, unde un val de noroi, resturi și pietre s-a desprins sâmbătă de pe cel mai înalt munte al insulei și s-a prăbușit peste case și drumuri.

Noul guvern de dreapta al Italiei, condus de Giorgia Meloni, a dat un decret care prevede un pachet inițial de ajutor de două milioane de euro și suspendarea plății impozitelor pentru rezidenți până la sfârșitul anului.

Dens populată, Ischia este o insulă vulcanică care se află la aproximativ 30 km de Napoli și atrage vizitatorii pentru băile sale termale și coasta pitorească.

Episoadele de precipitații abundente devin din ce în ce mai frecvente și mai intense în lumina schimbărilor climatice, spun experții, exacerbând riscurile hidrogeologice în multe părți ale Italiei, unde, de mult timp, se construisc locuințe ilegal. Statisticile arată că Ischia are un număr mare de case care au fost construite ilegal, punând locuitorii în pericol permanent de inundații și cutremure, care au lovit adesea insula deluroasă în ultimii ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...