Primele estimări după alegerile legislative din Bulgaria. Ce partid se îndreaptă către reușită după rezultatele exit-poll

Beatrice Dumitru 02.10.2022, 23:50
Primele estimări după alegerile legislative din Bulgaria. Ce partid se îndreaptă către reușită după rezultatele exit-poll

Bulgarii votează pentru alegerile parlamentare, al patrulea tur de scrutin în 18 luni, marcate de războiul din apropiere dintre Rusia și Ucraina, instabilitate politică și dificultăți economice în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene. Pe listele electorale din ţară sunt 6.602.990 de persoane.

Ce arată primele estimări

Update duminică, 2 octombrie 2022, ora 23:50. Conform primelor estimări, făcute pe baza sondajelor de la ieșirea de la urne, realizate de Gallup International și Alpha Research, partidul centru-dreapta GERB al fostului prim-ministru Boyko Borisov a obținut 24,6% – 25,5% din voturi.

Conform sondajelor, principalul rival al GERB, partidul reformist We Continue the Change, condus de Kiril Petkov, al cărui guvern de coaliție a căzut în iunie, s-a situat pe locul al doilea, cu 18,9 – 19,9%.

Bulgarii, chemați la vot

Secțiile de votare au fost deschise duminică, la ora 7 dimineața, dar, după o campanie slabă, prezența la vot este de așteptat să fie scăzută din cauza apatiei alegătorilor și a dezamăgirii că politicienii nu reușesc să formeze o coaliție guvernamentală viabilă.  În total, sunt 6.624 de candidaţi pentru un loc în parlament, dintre care 4.670 sunt bărbaţi, iar 1.954 sunt femei. În Parlament sunt 240 de locuri.

Sondajele dinaintea scrutinului sugerează că până la opt partide ar putea trece pragul de 4% pentru a intra într-un parlament fragmentat, în care grupurile populiste și pro-Rusia și-ar putea crește reprezentarea, notează Associated Press.

Bulgaria, un nou tur de scrutin pentru alegeri parlamentare. Este al patrulea în 18 luni
Alegeri parlamentare în Bulgaria.

Alegerile anticipate au loc după ce o coaliție fragilă condusă de premierul pro-occidental Kiril Petkov a fost înlăturată prin moţiune de cenzură, în iunie. El a susținut apoi că Moscova a folosit tactici de „război hibrid” pentru a schimba guvernul, deoarece refuza să plătească facturile la gaz în ruble și a ordonat expulzarea masivă a diplomaților ruși din Bulgaria.

Ce arată sondajele de opinie

O prezență scăzută la vot favorizează fostul partid de guvernământ GERB, al fostului premier Boiko Borisov, în vârstă de 63 de ani, care a câştigat cinci alegeri din 2009 până în aprilie anul trecut, iar acum are șanse să termine pe primul loc.

Un sondaj recent realizat de Gallup International a clasat GERB pe primul loc cu 25,8%, urmat de principalul său rival, partidul „Continuăm Schimbarea” al lui Kiril Petkov, cu 16,6%.

Mulți bulgari împărtășesc sentimente pro-ruse, ceea ce oferă un teren fertil pentru propaganda agresivă a Kremlinului în țara balcanică. Războiul din Ucraina a fost printre subiectele principale ale acestei campanii și apelurile liderului partidului pro-rus Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, pentru „neutralitatea deplină” a Bulgariei în război, sau apelurile la renegocierea relațiilor cu UE, atrag mulți alegători.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...