Generalul care a distrus Siria a nenorocit şi Mariupol. Cine este Mihail Mizințev, cel care ar fi ordonat bombardarea maternităţii

Stan Filon 25.03.2022, 15:57

Orașul ucrainean Mariupol arată în acest moment cum arăta orașul sirian Alep, după bombardamente. Aproape nicio clădire nu mai este întreagă, iar cele două imagini se pare că au ceva în comun: același om care s-a aflat la conducerea ostilităților atât în Siria, cât și în Ucraina! Acesta este generalul-colonel Mihail Mizințev, care a ordonat bombardarea maternității, a spitalului pentru copii, dar și a teatrului din Mariupol pe care era scris mare: „Copii”.

Generalul care a distrus Siria a nenorocit şi orașul ucrainean Mariupol

Autoritățile din Ucraina au făcut public numele generalului care a comandat asediul din orașul Mariupol. A fost botezat acum drept „măcelarul din Mariupol”. Se numește Mihail Mizințev și este generalul-colonel în armata Rusiei. În vârstă de 59 de ani, Mizințev  este șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, o structură de comandă înființată în 2014 pentru a conduce operațiunile militare ale Rusiei.

După aproape o lună de asediu, în care se crede că 80% din infrastructura orașului Mariupol a fost distrusă, Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al cartierului general militar din Odesa, a spus că vinovat pentru bombadamentele asupra orașului este Mizințev.

Generalul care a distrus Siria a nenorocit si orasul ucrainean Mariupol
Generalul care a distrus Siria a nenorocit si orasul ucrainean Mariupol

„Măcelarul din Mariupol”

„El a ordonat bombardarea maternității, spitalului de copii, teatrului, caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum a distrus orașele siriene”, a spus Bratciuk.

Oleksandra Matviciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a cerut ca Mizințev să fie acuzat de crime de război la Haga, pentru distrugerile făcute în orașul Mariupol. „Aduceți-vă aminte de el. Acesta este Mihail Mizințev. El conduce asediul asupra Mariupolului”, a spus ea.

Chiar dacă nu este foarte cunoscut, Mizințev și-a creat o reputație de conducător brutal în timpul acestui conflict, ceea ce s-a descoperit și după ce ucrainenii au interceptat o convorbire între general și oamenii săi. Mizințev era foarte supărat pe un subordonat de-al său și se întreba retoric cum de nu i-au fost tăiate urechile, până acum.

„De ce mai are fața întreagă?”

„Uitați-vă la gunoiul ăla care stă acolo, încruntat, cu ochii de bovină, arătându-mi fața aia nefericită, mutra lui împuțită. „De ce mai e în armată? Și de ce ar trebui să-mi pierd timpul cu mizeria asta? Dacă ești șeful unei unități, poartă-te ca atare. De ce mai are fața întreagă? De ce nu i s-a tăiat urechea? De ce nu șchiopătează ?”, se aude în înregistrare.

Se pare că tot generalul respectiv este și cel care nu permite formarea de coridoare umanitare prin care populația rămasă în oraș să poată fi evacuată. Joi, s-a ajuns la un acord pentru stabilirea a șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene, potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk, însă evacuarea din Mariupol a întâmpinat din nou probleme. Fiecare parte a dat vina pe cealaltă pentru eșecul operațiunilor de scoatere a civililor din Mariupol, iar în tot acest timp se crede că peste 100.000 de oameni suferă de foame și frig, printre dărâmături. Nici măcar apă potabilă nu au.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...