Cine este comandantul care conduce invazia Rusiei în Ucraina? SUA nu au reușit să descopere

Beatrice Dumitru 22.03.2022, 11:44
Cine este comandantul care conduce invazia Rusiei în Ucraina? SUA nu au reușit să descopere

SUA nu au reușit să stabilească dacă Rusia a desemnat un comandant militar responsabil de conducerea, din teren, a războiului declanșat în Ucraina. Actuali și foști oficiali din domeniul apărării spun că acest aspect este un factor cheie, care explică stângăcia și dezorganizarea armatei de la Moscova. Cine este, de fapt, comandatul invaiziei ruse?

Cine conduce armata lui Vladimir Putin

Fără un comandant de top, la nivelul întregului teatru, care să coordoneze totul din Ucraina sau din apropiere, unitățile din diferite districte militare rusești care operează în diferite părți ale țării vecine par să concureze pentru resurse, mai degrabă decât să își coordoneze eforturile, au declarat doi oficiali americani din domeniul apărării, pentru CNN.

Unitățile care participă la diferite ofensive rusești în Ucraina nu au reușit să se conecteze, spun aceste surse și, de fapt, par să acționeze independent, fără un plan operațional global. De asemenea, forțele ruse par să aibă probleme semnificative de comunicare. Soldații și comandanții au folosit uneori telefoane mobile comerciale și alte canale nesigure pentru a vorbi între ei. Astfel, comunicațiile lor sunt mai ușor de interceptat și ajută Ucraina să localizeze țintele contraatacurilor.

Totul a dus la ceea ce aceste surse spun că a fost o operațiune dezorganizată și uneori haotică, care a surprins oficialii americani și occidentali.

Cine este comandatul care conduce invazia Rusiei în Ucraina? SUA nu au reușit să descopere
Armata rusă bombardează Ucraina de pe 24 februarie.

„Unul dintre principiile războiului este unitatea de comandă. Asta înseamnă că cineva trebuie să fie responsabilul general, să coordoneze atacurile, să direcționează logistica, să angajeze forțe de rezervă, să evalueze succesul (și eșecul) diferitelor etape ale operațiunii și să ajusteze acțiunile în funcție de această analiză”, a declarat generalul-locotenent în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA în Europa.

Comandantul „este inapt”?

Au existat cazuri în care Rusia a făcut public acest tip de informații, dar Ministerul Apărării nu a făcut nicio referire la un comandant de top pentru operațiunile din Ucraina. Și, deși este posibil ca Rusia să fi desemnat un comandant pentru a coordona invazia, chiar dacă SUA nu au reușit să identifice acea persoană, situația de pe front sugerează că „este inapt”, potrivit lui Hertling.

Invazia rusă a fost, de asemenea, marcată de un număr exagerat de victime în rândul ofițerilor ruși de rang înalt. Ucrainenii spun că au ucis cinci generali ruși în primele trei săptămâni de război. Totuși, orice general militar ucis în luptă este un eveniment rar, a declarat generalul în retragere al armatei americane David Petraeus, fost șef al CIA.

Colonelul Serghei Suharev, comandantul unei unități aeriene de elită ruse, a fost și el ucis în luptă în Ucraina, a anunțat săptămâna trecută chiar televiziunea regională rusă de stat GTRK Kostroma.

Controlul și comanda lor s-au părbușit. Amploarea invaziei nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile. Coordonarea operațiunilor de-a lungul unui front care măsoară peste 1.500 de kilometri necesită capacitate extinsă de comunicare și resurse de comandă, control și informații pe care rușii, pur și simplu, nu le au”, a adăugat Hertling.

De când Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei, pe 24 februarie, a bombardat orașele ucrainene cu rachete și artilerie, distrugând locuințe, spitale și școli și lăsând în urmă mii de decese în rândul civililor. Dar invazia sa terestră a stagnat, în mare măsură, pe fondul rezistenței acerbe din partea ucrainenilor și a ceea ce înalți oficiali ai apărării au descris drept erori tactice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...