Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor cheie ale ţării. Zelenski, către poporul său: „Vom fi liberi”

Cătălina Burghelea 18.03.2022, 10:02
Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor cheie ale ţării. Zelenski, către poporul său: „Vom fi liberi”

În a treia săptămână de război, rezistența soldaților ucraineni şi problemele logistice au încetinit considerabil ofensiva Rusiei, potrivit unei evaluări militare britanice. Inclusiv Pentagonul confirmă că avansul armatei ruse este îngheţat „în toată ţara, pe mai multe fronturi”. Recentele actualizări l-au determinat pe Volodmir Zelenski, președintele Ucrainei, să facă noi declarații.

Ucraina nu cedează în fața Rusiei

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a precizat că Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor cheie ale ţării pe care forţele ruse încearcă să le cucerească. Armata ucraineană a răspuns fiecărui atac din partea unităţilor ruse, a transmis Zelenski într-un mesaj video publicat pe Telegram, vineri, la primele ore ale dimineţii.

Zelenski are un nou mesaj pentru ucraineni

Președintele Ucrainei a dat asigurări că oraşe precum Mariupol (sud), Harkov (est) şi Cernigău (nord), asediate de ruși, nu vor fi abandonate la greu. De la armată până la Biserică, toată lumea se implică și face tot ce poate pentru poporul ucrainean, a dezvăluit Zelenski, promiţându-le cetățenilor săi că vor „fi liberi”. În același mesaj video, președintele i-a mulţumit omologului său american Joe Biden pentru ajutorul „nou şi eficient”.

Volodimir Zelenski a făcut o promisiune față de oamenii de afaceri: mai puţină birocraţie şi împrumuturi fără dobândă pe durata conflictului.

Ce s-a aflat despre teatrul bombardat de armata rusă

Între timp, au apărut indicii noi despre teatrul din Mariupol bombardat de forțele ruse. Clădirea ar fi adăpostit chiar mai mulţi oameni decât se credea iniţial. Parlamentarul ucrainean Serhii Taruta a scris pe Facebook, vineri dimineaţă, că cel puţin 1.300 de persoane se ascundeau în teatrul lovit miercuri de rachete. Afirmaţia politicianului se bazează pe informaţii oferite de oamenii care s-au aflat înăuntru şi au părăsit Mariupolul. Până acum, autorităţile oraşului au susținut că circa 1.000 de civili au căutat adăpost în clădirea teatrului.

În jur de 130 de ucraineni au fost scoşi fără viață de sub dărâmăturile teatrului. Numărul total al persoanelor ucise sau rănite rămâne necunoscut, a transmis parlamentara Olga Stefanişina. Teatrul a fost în mare parte distrus de bombardamentele forţelor ruse.

Luptele continuă în a treia săptămână de război

În această dimineață, Rusia a lansat șase rachete spre orașul Lviv, potrivit forțelor armate ucrainene. Proiectilele au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră trase din avioane de război deasupra Mării Negre, se arată într-un comunicat transmis pe Facebook. Două dintre rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, se mai arată în declarație.

Unde au lovit rachetele

Primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, a spus că rachetele au lovit o fabrică de reparații de avioane din apropierea aeroportului. Lucrările s-au oprit înainte ca atacul să aibă loc și nu au existat rapoarte privind victime, a afirmat edilul.

Reporterii aflați în Lviv au auzit mai multe explozii la aproximativ 6:30 dimineața, ora locală, și au văzut un nor gros de fum ridicându-se din direcția aeroportului internațional Danylo Halytskyi (spre vestul orașului).

Ucraina este a doua țară ca mărime din Europa, după Rusia. Cu 603.550 km pătrați, această țară este puțin mai mică decât statul american Texas, de aproximativ trei ori mai mică decât India, jumătate din dimensiunea Africii de Sud și aproximativ de două ori și jumătate mai mică decât Marea Britanie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...