Ce făcea Nicolae Ceaușescu în timp ce Steaua câștiga finala de la Sevilla în 1986. De ce Elena Ceaușescu nu s-a uitat la meci

Andreea Bisinicu 30.12.2020, 17:46
Ce făcea Nicolae Ceaușescu în timp ce Steaua câștiga finala de la Sevilla în 1986. De ce Elena Ceaușescu nu s-a uitat la meci

Ce făcea Nicolae Ceaușescu în timp ce Steaua câștiga finala de la Sevilla în 1986. De ce Elena Ceaușescu nu s-a uitat la unul dintre cele mai importante meciuri din istoria fotbalului românesc. Cu cine a urmărit președintele României meciul spectaculos al Stelei din data de 7 mai 1986. Răspunsul te va surprinde. Iată cine a fost alături de liderul comunist român când Steaua ieșea triumfătoare în Sevilla.

Ce făcea Nicolae Ceaușescu în timp ce Steaua câștiga finala de la Sevilla în 1986

În 1986, Steaua scria istorie când juca finala de la Sevilla, câștigând Cupa Campionilor Europeni, echivalentul a Champions League din zilele noastre. Meciul istoric al echipei din Ghencea a fost urmărit, cu sufletul la gură, de către milioane de români, din toate colțurile țării, iar Nicolae Ceaușescu nu putea face excepția de la această regulă. Președintele României de atunci a urmărit partida de fotbal alături de colonelul Dumitru Burlan, cel care lucra în Direcția 5 a Securității și era cel responsabil de siguranța familiei prezidențiale, precum și a conducerii statului român.

Acum, ajuns la venerabila vârstă de 82 de ani, Dumitru Burlan le-a mărturisit, într-un interviu, celor de la playsport.ro detaliile despre seara zilei de 7 mai 1986, când Nicolae Ceaușescu a urmărit meciul Stelei la Clubul Bazin, actualul Club Floreasca din Capitală.

Clubul Floreasca este locul unde Ceausescu a vazut finala de la Sevilla din 1986
Clubul Floreasca este locul unde Ceausescu a vazut finala de la Sevilla din 1986

„Sunt aproape 35 de ani de atunci, s-au mai estompat amintirile însă provocarea e tetantă și încerc să vă ajut. Nu a văzut meciul la reședința din Primăverii. Cu siguranță l-a văzut la Club Bazin, așa cum denumeam noi actualul Club Floreasca! Acolo este un salon mai intim unde se desfășurau astfel de activități de recreere, juca șah, marea pasiune a dumnealui. Cine participa la astfel de activități și cu cine a văzut meciul? Anturajul președintelui în astfel de situații era compus din apropiați precum Ștefan Andrei, fost ministru de externe, Manea Mănescu, fost prim-ministru, Constantin Olteanu, fost ministru al apărării și Gheorghe Pană, fost primar al Capitalei.”, a declarat colonelul Dumitru Burlan pentru playsport.ro.

De ce nu a vrut Elena Ceaușescu să urmăreacă meciul Stelei

Colonelul Dumitru Burlan a mărturisit că Elena Ceaușescu a lipsit de la acel eveniment și nu a venit să urmărească finala de la Sevilla. Motivul era unul cât se poate de simplu. Soția președintelui nu venea decât dacă era vorba de vreo aniversare de celebrat. Un alt mare absent a fost Valentin, fiul cel mare al cuplului prezidențial al României, care a lipsit cu absență motivată. Fiul dictatorului era plecat cu echipa Stelei în Sevilla, susținându-i pe fotbaliștii români din tribune, fiind unul dintre creatorii și protectorii Stelei 86.

Nicolae Ceausescu a primit si a felicitat echipa Stelei dupa ce au castigat finala de la Sevilla din 1986
Nicolae Ceausescu a primit si a felicitat echipa Stelei dupa ce au castigat finala de la Sevilla din 1986

„Nu știu unde au văzut părinții mei meciul, nu m-am gîndit niciodată să-i întreb, deși, acum aș fi curios să aflu!”, a fost mesajul lui Valentin Ceaușescu, singurul membru al familiei care trăiește și astăzi, pentru jurnaliștii de la playsport.ro.

După noaptea istorică de la Sevilla, în care fotbaliștii din Ghencea au adus acasă trofeul Cupei Campionilor Europeni, Ceaușescu i-a decorat pe toți componenții lotului campioanei europene.

Urmăriți Impact.ro și pe