9 mai, ziua în care Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva. În această zi Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste

Elena Avramescu 02.05.2023, 12:23
9 mai, ziua în care Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva. În această zi Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste

Pe data de 9 mai, Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva, fiind ziua în care Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste. Avertismentul a fost făcut de către Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) din estul Ucrainei.

Ucraina, pregătită să-și lanseze contraofensiva la data de 9 mai

„Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO. Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei”, a declarat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk, Andrei Marociko, în declaraţii citate de agenţia oficială de presă TASS.

Momentan, forţele ucrainene acumulează armament şi echipamente şi formează grupuri de atac pentru acţiuni contraofensive.

„Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare există o mare probabilitate ca Ucraina să reia faza activă a acţiunilor cu caracter ofensiv”, a mai spus acesta.

În cursul zilei de vineri, ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a declarat că pregătirile pentru contraofensiva ucraineană sunt deja în faza finală.

„În general, suntem pregătiţi”, a afirmat Reznikov în declaraţii citate de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a vrut să viziteze iar trupele care luptă în oraşul asediat Bahmut, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, la numai câteva ore după ce anunţase că ucrainenii au efectuat câteva contraatacuri ce i-ar fi forţat pe ruşi să abandoneze unele poziţii din Bahmut.

„Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est. Comandanţii şi soldaţii noştri sunt eroii timpului nostru, ei zădărnicesc zilnic planurile inamicului”, a declarat Sîrski pe canalul său de Telegram, într-o notă scurtă în care a mai spus că s-a întâlnit cu comandanţi responsabili de luptele din zona Bahmut.

Mai mult, se pare că Sîrski a discutat cu militarii despre cum să provoace pierderi maxime inamicului şi să continue să asigure apărarea eficientă a părţii din oraş aflate încă sub control ucrainean.

În plus, contraatacurile ucrainene au făcut ca forţele ruse să se retragă de pe unele poziţii în oraşul asediat Bahmut din estul ţării, însă situaţia rămâne dificilă. Declarația a fost făcută luni de către generalul Sîrski, după vizita efectuată duminică la Bahmut, iar noi unităţi ruse, inclusiv paraşutişti şi combatanţi ai grupului de mercenari Wagner, sunt aruncaţi în luptă în pofida pierderilor grele.

Până acum, forţele ruse au făcut progrese constante la Bahmut, însă duminică un purtător de cuvânt al armatei Kievului a declarat că este încă posibilă aprovizionarea trupelor ucrainene cu alimente, muniţii şi medicamente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...