620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air. Au solicitat ajutor de urgență pentru a reveni în țară

Elena Avramescu 07.09.2022, 10:42
620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air. Au solicitat ajutor de urgență pentru a reveni în țară

Situație dezastruoasă pentru compania aeriană Blue Air, care a lăsat mai mult de 620 de români pe meleaguri străine după ce a decis să anuleze toate zborurile până luni seara. Ministerul Afacerilor Externe a făcut o declarație oficială, spunând că românii afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin ca să revină în ţară, iar cele mai multe cereri au venit din Cehia, Cipru, Portugalia și Spania.

Români blocați pe aeroporturi din cauza companiei Blue Air

„MAE informează că, până la acest moment, au fost recepţionate semnalări din partea unor cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit. Din informaţiile deţinute de MAE la acest moment, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară”, a declarat reprezentatul Ministerului Afacerilor Externe.

Toți cetățenii afectați de decizia Blue Air au la dispoziție o linie telefonică specială (0040751084537), precum și o adresă de email ([email protected]) unde îşi pot notifica situaţia. Pe lângă cele două, cetăţenii români afectaţi pot contacta și cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).

Cu doar o zi în urmă, compania Blue Air a anunţat anularea tuturor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni seara inclusiv, pe 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a decis să blocheze conturile sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei.

Blue Air, anunt de ultima ora. Ce se intampla cu zborurile de la 1 martie
Blue Air

La începutul acestei săptămâni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a lansat o nouă invitaţie către reprezentanţii Blue Air pentru a discuta despre respectarea măsurilor dispuse.

„Din informaţiile noastre, dânşii nu au mai achitat în ultima perioadă facturile de cherosen. Asta ne spun o parte dintre angajaţii domniilor lor, cei care se consideră şi ei vătămaţi, alături de cele 73.000 de consumatori. La acest moment, putem să vă spunem, în varianta cea mai oficială cu putinţă, că în această săptămână am lansat o nouă invitaţie către cei de la Blue Air pentru a verifica respectarea măsurilor.

Ori, iată că ceea ce invocă dânşii, că din cauza avertizărilor făcute de noi, în sensul recomandării de a-şi evalua bine condiţiile de transport. Iată că totuşi aeronavele par pline, dar dânşii nu mai au capacitatea de a duce la bun sfârşit ceea ce au promis consumatorilor în sensul executării cursei aeriene”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Se pare că tot în cadrul unei întâlniri anterioare cu conducerea companiei, reprezentanţii Blue Air au vorbit despre posibilitatea de a părăsi piaţa cu scopul de a redeschide o altă companie în toamnă.

Blue Air a luat decizia de a suspenda zborurile după ce reprezentanții companiei aeriene s-au plâns că declaraţiile făcute până acum de ANPC a condus la apariția încrederii pasagerilor în Blue Air, ceea ce a creat pierderi de peste 5 milioane de euro. În plus, pe 14 iulie anul curent, ANPC a făcut un anunț major, spunând că a amendat Blue Air cu suma de două milioane de euro pentru anularea a mai mult de 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022, astfel că a obligat compania să returneze clienţilor banii în cel mult zece zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...