În ziua de 6 iulie 1600 Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei„, confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei țări române. Domnitorul a fost primul conducător al tuturor celor trei țări românești, chiar dacă această unire a ținut destul de puțin.
Mihai Viteazul a fost unul dintre conducătorii cei mai cunoscuți ai românilor, atât prin vitejia de care a dat dovada în nenumăratele lupte pe care le-a dus împotriva otomanilor, cât și prin faptul că este precursorul unirii celor trei țări române, unire care a avut loc efectiv în secolul al XX-lea.
Târgoviștea își câștigă faima de capitală europeană în timpul domniei lui Mihai Viteazu pentru că aici se vor concentra toate acțiunile – politice, militare, diplomatice – care au condus la independența țărilor române și la unirea acestora.
„În anii domniei lui Mihai Viteazul, orașul Târgoviște a fost martorul unora din cele mai glorioase evenimente din istoria țării, între care și victoria reputată aici, împotriva oștilor otomane, în octombrie 1595.”, se arată în enciclopedia „Curtea Domnească din Târgoviște”. Este vorba despre momentul în care Sinan Pașa ajunge la Târgoviște și ocupă un loc mare din oraș, făcând prăpăd în oraș, punând foc la mai multe biserici importante din oraș.
Legătura dintre Mihai Viteazul și Târgoviște a rămas încă una foarte puternică peste veacuri, mai ales că după asasinarea sa capul i-a fost adus și înhumat la Mănăstirea Dealu. În plus, în tabloul votiv, ce se află pictat în pronaosul Bisericii Mari Domnești din cadrul Curții Domnești din Târgoviște, domnitorul este înfățișat așa cum de obicei nu îl întâlnim. Dacă Mihai Viteazul este cunoscut cu cușmă pe cap, în Biserica Domnească îl găsim pe domnitor cu coroană pe cap.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]