Zelenski l-a acuzat pe Macron. Spune că președintele francez a cerut Ucrainei să facă concesii pentru a-l ajuta pe Putin

Beatrice Dumitru 13.05.2022, 20:35
Zelenski l-a acuzat pe Macron. Spune că președintele francez a cerut Ucrainei să facă concesii pentru a-l ajuta pe Putin

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat de mai multe ori la telefon de la declanșarea războiului în Ucraina, în încercarea de a pune capăt conflictului. De ziua Europei, liderul francez a spus că pacea trebuie construită fără a „umili” Rusia și pe Vladimir Putin. O poziție deloc pe placul președintelui ucrainean.

Emmanuel Macron, acuzat de Volodimir Zelenski

Emmanuel Macron a spus, într-un discurs la ceremonia de închidere a Conferinței privind Viitorul Europei de luni, 9 mai, că Europa „nu trebuie să cedeze niciodată tentației umilinței și nici spiritului de răzbunare”, când a fost vorba despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-un interviu acordat postului italian de televiuziune RAI, președintele Volodimir Zelenski a fost întrebat despre comentariile omolugului său de la Paris. Ca răspuns, liderul de la Kiev l-a acuzat pe Emmanuel Macron că a cerut Ucrainei să facă concesii cu privire la suveranitatea sa, pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin să salveze aparențele.

Zelenski l-a acuzat pe Macron. Spune că președintele francez a cerut Ucrainei să facă concesii pentru a-l ajuta pe Putin
Volodimir Zelenski a fost deranjat de declarațiile lui Emmanuel Macron.

Vrem ca armata rusă să părăsească pământul nostru, nu suntem pe pământ rusesc. Nu îl vom ajuta pe Putin să salveze fața plătind cu teritoriul nostru. Ar fi nedrept. Știu că a vrut să obțină rezultate în medierea dintre Rusia și Ucraina, dar nu a obținut niciunul”, a răspuns Zelenski, adăugând că Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea Crimeei de către Rusia, notează Politico.

Reacția Franței

Emmanuel Macron căuta „în zadar” o cale de ieșire pentru Rusia, a mai spus liderul de la Kiev, însă Palatul Elysee a respins acuzațiile acestuia.

Președintele Republicii nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul președintelui Zelensky și nu i-a cerut niciodată președintelui Zelensky vreo concesie. El a spus întotdeauna că depinde de ucraineni să decidă termenii negocierilor lor cu rușii”, a declarat un oficial francez.

Președintele Volodimir Zelenski a mai afirmat că Macron încearcă „în zadar” să dialogheze cu Vladimir Putin, nefiind „corect” să „facă concesii diplomatice” Rusiei. După mai multe runde de discuții între Kiev și Moscova, în martie, încheiate fără niciun rezultat concret, tratativele au stagnat.

Astăzi, dialogul cu Moscova trebuie să fie pragmatic”, a adăugat Zelenski.

Volodimir Zelenski a repetat încă o dată dorința de a-l întâlni pe Vladimir Putin, „dar numai cu el, fără niciun mediator” și cu o abordare de dialog, nu cu ultimatumuri. Acesta a mai subliniat că s-a oferit să țină Crimeea departe de discuții, deocamdată, dacă va complica eforturile de a pune capăt războiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...