Un fost mercenar al Kremlinului spune de ce au eșuat trupele ruse în Ucraina. „Băieți, este o greșeală”

Beatrice Dumitru 10.05.2022, 16:36
Un fost mercenar al Kremlinului spune de ce au eșuat trupele ruse în Ucraina. „Băieți, este o greșeală”

Rusia a invadat Ucraina, dar după 76 de zile de război nu și-a îndeplinit niciun obiectiv important,  trupele sale fiind nevoite să se retragă din jurul Kievului. Un fost mercenar din Grupul Wagner, care a luptat pentru Kremlin, a spus care este motivul pentru care forțele ruse au înregistrat eșec după eșec pe front și de ce a refuzat să lupte în Ucraina.

De ce a refuzat mercenarul să lupte în Ucraina

Marat Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina. El a părăsit grupul în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia a spus că a fost contactat pentru a se întoarce la luptă ca mercenar, în Ucraina.

El a refuzat pentru că știa că forțele ruse nu sunt la înălțime, chiar dacă s-au lăudat cu noul arsenal de arme și cu succesele din Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată. Gabidullin a mai spus că eșecul trupelor ruse de a ocupa capitala ucraineană Kiev a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți nu s-au confruntat niciodată direct cu un inamic puternic.

Un fost mercenar al Kremlinului spune de ce au eșuat trupele ruse în Ucraina. „Băieți, este o greșeală”
Trupele ruse nu și-au îndeplinit niciun obiectiv important în Ucraina.

Forțele ruse au fost luate prin surprindere de faptul că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat și că s-au confruntat cu o armata reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina, citat de Reuters.

Ce a spus Rusia

De asemenea, el a precizat că persoanele din Rusia cu care a vorbit i-au spus că se așteaptau ca armata Moscovei să se confrunte cu niște milițieni începători când au invadat Ucraina, nu cu trupe atât de bine pregătite.

„Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”, a povestit Gabidullin, care se află acum în Franța, unde publică o carte despre experiențele sale de luptă cu Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu știe cine este Marat Gabidullin și dacă a fost vreodată membru al unor companii militare private.

„Noi, statul, guvernul, Kremlinul nu putem avea nimic de-a face cu asta”, a spus el.

Gabidullin face parte dintr-o cohortă mică, dar în creștere, de oameni din Rusia, cu experiență în domeniul securității, care au susținut incursiunile străine ale președintelui Vladimir Putin, dar acum spune că ceea se întâmplă cu trupele ruse pe front este din cauza incompetenței.

Gabidullin a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase ciocniri siriene din provincia Deir al-Zor, în Ghouta și în apropierea orașului antic Palmyra. El a fost grav rănit în 2016, când o grenadă i-a explodat în spate în timpul unei bătălii din munții de lângă Latakia. El a petrecut o săptămână în comă și trei luni într-un spital unde a suferit operații pentru a-și îndepărta unul dintre rinichi și niște intestine.

Urmăriți Impact.ro și pe