SPECIAL

33 de voievozi ai Târgoviștei – Vlad Dracul, ultimul cavaler al Evului Mediu (I)

Daniela Alexandru 12.02.2023, 15:08
33 de voievozi ai Târgoviștei – Vlad Dracul, ultimul cavaler al Evului Mediu (I)

Tronul Țării Românești este ocupat, mai departe, tot de un fiu al lui Mircea cel Bătrân. Vlad al II-lea Basarab domnește 11 ani, în mai multe domnii, cu mici întreruperi. Vlad al II-lea Basarab va rămâne cunoscut în istorie drept Vlad Dracul.

De unde îi vine numele?

Numele Dracul î se atribuie domnitorului pentru că, fiind fiu nelegitim al domnitorului Mircea cel Bătrân pribegește pe la curtea lui Sigismud de Luxemburg și este învestit cavaler al Ordinului Dragonului. Se spune că supușii, știind că în icoane Sfântul Gheorghe îl ucide pe balaur – care seamănă cu un dragon – și care îl întruchipează pe Diavol, îl vor numi pe Vlad II Basarab, Dracul. În plus, patronii spirituali ai Ordinului Dragonului erau chiar Sfântul Gheorghe, Arhanghelul Mihail și Sfânta Margareta.

Sub Vlad Dracul orașul Târgoviște cunoaște o dezvoltare aparte, el fiind și cel care pune bazele Turnului Chindia, devenit apoi simbol al cetății. La început, construcția, ce va servi ca bază a turnului, va avea rol de temniță. De asemenea, în timpul domniei lui Vlad Dracul, acesta va emite 39 de documente în limbile maghiară, latină și română, iar dintre cele mai importante documente le putem aminti pe cele prin care acorda privilegii de comerț negustorilor din Polonia, Galiția și Moldova.

33 de voievozi ai Târgoviștei - Vlad Dracul, ultimul cavaler al Evului Mediu (I)
Vlad al II-lea Basarab, cunoscut în istorie ca Vlad Dracul.

Libertatea de comerț se acordă cu dreptul de trecere spre Imperiul Otoman, plata fiind de 2 florini dați la Râmnicu-Sărat, împreună cu vama cea dreaptă, percepută la târguri”, se arată în lucrarea Basarabii de Târgoviște.

O perioadă domnitorul va sta și la Sighișoara, unde, de altfel, se naște fiul său Vlad, ce va deveni mai târziu domnitorul cel mai cunoscut din istoria României, Vlad Țepeș.

A luptat împotriva turcilor, dar se va supune sultanului Murad II

Ca majoritatea domniilor din țările române, și domnia lui Vlad Dracul va fi presărată cu conflicte, atât interne, cât și externe. Cu toate că s-a luptat cu turcii, iar contribuția sa a fost una însemnată, se vede nevoit să plece genunchiul în fața lui Murad al II.

Meritele lui în lupta antiotomană sunt evidenţiate de cavalerul burgund Walerand de Wawrin, care în cronica sa asupra expediției cruciate purtată pe Dunăre, arată că Vlad Dracul şi-a moştenit înaintaşii, avea multă faimă de vitejie şi de înțelepciune”.

Dar renumele lui nu se opreşte doar la Dunăre şi expediția cruciată. În 1746, atunci când Georg loan Schwandtner tipăreşte la Viena Scriptores Rerum Hungaricarum, el scrie despre „Dracula Vladislau voievodul Transalpinei, care este un mare şi foarte puternic împărat În 1436, după campania otomană din Transilvania, domnul este nevoit să meargă la Brusa, unde se închină sultanului Murad II şi jură credinţă Imperiului Otoman”, se arată în lucrarea amintită.

Va urma

Urmăriți Impact.ro și pe