Germania rămâne fără stocul de gaze în plin conflict Rusia – Ucraina. Anunțul guvernului de la Berlin

10 02. 2022, 12:45

Guvernul Germaniei a tras un semnal de alarmă cu privre la rezervele de gaze ale țării, pe fondul tensiunilor cu Moscova și a întârzierii aprobării noii conducte Nord Stream 2. Gazoductul ar livra gaze din Rusia direct în Germania, prin Marea Baltică. Peste 55% din importurile de gaze ale Germaniei provin din Rusia.

Germania, probleme cu rezerva de gaze

Institutul economic DIW din Berlin a avertizat într-o notă din ianuarie că în cazul în care conflictul din Ucraina escaladează și Rusia oprește livrările către Germania, țara se va confrunta cu o nouă criză a gazelor. Asftel, prețurile la gaz ar continua să crească, la fel și costurile pentru consumatori și economie în ansamblu, a precizat institutul.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei și Climei a declarat că guvernul „monitorizează situația nivelurilor de stocare și situația este cu adevărat îngrijorătoare”. Până acum, guvernul cancelarului Olaf Scholz a susținut că „aprovizionarea era asigurată” și că nu exista niciun risc de penurie, notează Euronews.

Mai mult de jumătate din importurile de gaze ale Germaniei provin din Rusia.

Rezervele de gaze au scăzut la 35-36% de la 40% și 80% cât era în 2020. Peste 55% din importurile de gaze ale Germaniei provin din Rusia, o cifră care a crescut cu 15 procentuale din 2012. Potrivit unui raport al Ministerului Economiei și Climei, o rezervă de 40% ar fi suficientă doar pentru șapte zile de temperaturi polare.

Joe Biden amenință Rusia cu conducta Nord Stream 2

În prezent, marea majoritate a livrărilor de gaze din Rusia către Europa tranzitează Ucraina, asigurând venituri și un minim de siguranță pentru Kiev. Conducta Nord Stream 2 ar livra gaze către Germania din Rusia prin Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina.

Gazoductul a fost finalizat în vara lui 2021, dar autoritatea germană de reglementare a amânat certificarea, cerând ca firma care va opera tronsonul german al conductei să aibă domiciliul în Germania.

Președintele american Joe Biden a avertizat în timpul unei conferințe de presă comună cu Olaf Scholz că în cazul în care Rusia invadează Ucraina, „Nord Steam 2 nu va mai exista”.

Inflația din zona euro a crescut în ultimele luni la niveluri nemaivăzute, ceea ce a dus la o creștere bruscă a costurilor energiei. Prețurile din cele 19 țări care folosesc euro au fost în ianuarie cu 28,6% mai mari față de anul trecut, potrivit Eurostat.