170 de ani de la nașterea lui I.L Caragiale. De ce s-au aruncat cu ouă clocite în dramaturg, la Târgoviște?

Daniela Alexandru 01.02.2022, 15:14
170 de ani de la nașterea lui I.L Caragiale. De ce s-au aruncat cu ouă clocite în dramaturg, la Târgoviște?

Ion Luca Caragiale, de la a cărui zi de naștere se împlinesc astăzi, 1 februarie, 170 de ani, acesta fiind născut în 1852 s-a născut în satul Haimanale din Țara Românească, transformat, în zilele noastre, în localitatea I.L. Caragiale din județul Dâmbovița.

Caragiale este considerat întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai Teatrului Național. Dramaturg, nuvelist, gazetar, sufleur, revizor școlar, copist, profesor, corector, registrator, director de teatru, în anul 1948 este ales membru post-mortem al Academiei Române.

Ce i-a legat pe cei doi titani ai literaturii, Caragiale și Eminescu
I.L. Caragiale, alături de prietenii săi

La Târgoviște, Caragiale a fost supus unui tir cu „ouă clocite și zarzavaturi vechi”

Însă, mai puțin știut este faptul că dramaturgul a fost și politician, iar un moment important din viața sa politică a fost în timpul unei vizite la Târgoviște, în 25 mai 1908, când participă la o întâlnire electorală din postura de candidat al Partidului Conservator Democrat.

„La 25 mai 1908, I.L. Caragiale este prezent în Târgoviște, unde participă la o întâlnire electorală, în postura de candidat al nou înființatului Partid Conservator Democrat al lui Tache Ionescu, cu care vine în fosta cetate de scaun voievodal, trăgând amândoi la hotelul „București”. Întâlnirea, la care ia cuvântul, are loc la „Lăzărescu. Restaurant berărie, sală de spectacol, cinema„, în grădină, aici fiind supus, de către agenții electorali ai adversarilor politici, unui tir „cu ouă clocite, zarzavaturi vechi, totul însoţit de huiduieli şi invective”, ba şi cu cioburi de sticlă, preț de o oră, după cum mărturisește fiul lui Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, acesta făcându-l scăpat şi ducându-l la hotel unde Caragiale îi citește manuscrisul nuvelei ,,Kir lanulea” sau, după alte mărturisiri, „Calul Dracului”. povestește istoricul George Coandă în Enciclopedia Orașului Târgoviște.

În anul 1979, în localitatea care îi poartă numele, a fost înființată Casa Memorială Ion Luca Caragiale, o construcție în stil rustic, care, prin exponate, reflectă personalitatea marelui scriitor român. Ion Luca Caragiale a murit la vârsta de 60 de ani, la Berlin, în iunie 1912 și este înmormântat la Cimitirul Bellu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe