10 reguli de urmat împotriva coronavirusului. MAI, anunț important pentru români

Diana Radu 24.02.2020, 20:45
10 reguli de urmat împotriva coronavirusului. MAI, anunț important pentru români

Ministerul Afacerilor Externe (MAI) a publicat pe contul de Facebook un set de zece reguli pe care ar trebui să-l urmăm pentru a ne proteja de coronavirusul, care a început să se răspândească și în alte țări în afară de China. Acum, cea mai afectată țară din Europa de virusul, COVOID-19 este Italia, acolo unde s-au înregistrat deja cinci decese.

10 reguli de urmat împotriva coronavirusului

1. Spală-te pe mâini. Potrivit MAE cel mai important mod prin care putem preveni inefecția cu virusul COVOID-19 este să ne spălăm cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. În cazul în care nu avem acces la apă, putem utiliza dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

2. Evitați contactul cu oamenii care suferă de Infecții respiratorii acute. Specialiștii recomandă să păstrăm o distanță de cel puțin un metru între noi și persoanele din jurul nostru, inclusiv în mijloacele de transport.

3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura, dacă nu aveți mâinile igienizate. Principalul mod în care se transmite coronavirusul este pe cale respiratorie, dar acesta poate pătrunde în organism prin ochi, nas și gură, de aceea este important să nu ne atingem aceste părți înainte de a ne spăla riguros cu apă și cu săpun pe mâini.

reguli, MAE, coronavirus
10 reguli de urmat împotriva coronavirusului

4. Acoperiți-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți. MAI transmite persoanelor care au o infecție respiratorie acută, să evite să se aproprie foarte mult de alte persoane, să pună mâna la gura dacă strănută, să poarte mască de protecție și să se spele pe mâini.

5. Nu vă luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului. Medicamentele antivirale nu au niciun efect împotriva coronavirusului. Acestea acțioanează doar împotriva bacteriilor.

6. Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectați ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.

7. Flosiți masca de protecție numai dacă suspectați că sunteți răcit sau sunteți în aproprierea oamenilor bolnavi. Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus, informează MAE.

8. Pachetele și produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoase. Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe.

9. Animalele de companiei nu răspândesc acest nou tip de virus. În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus.

10. Apelați 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane cu coronavirus. Specificați acest lucru dispecerului.

Urmăriți Impact.ro și pe